Србија улаже у инфраструктуру Републике Српске скоро 500 милиона евра, а укупне инвестиције ће премашити милијарду евра. То се сазнало након 11. заједничке седнице влада Србије и Републике Српске у Источном Сарајеву. Премијери Србије и РС су истакли спремност за даљу сарадњу за добробит грађана са обе стране Дрине.

„У овом тренукту кроз пројекте ХЕ Бук Бијела, потом ауто-пут Рача-Бијељина, те аеродром Требиње, Србија улаже око 500 милиона евра, конкретно 484 милиона“, рекла је Ана Брнабић након заједничке седнице влада Српске и Србије.

Брнабићева је изразила задовољство због интензивне сарадње влада РС и Србије, подсетивши и на новчану помоћ Србије за четири општине, од којих је једна у ФБиХ – Дрвар.

Премијер Србије је такође најавила инвестиције у нове пројекте у Републици Српској.

„Заједно са осталим пројектима, просвети, здравству, животној средини… локалним заједницама, кроз разне донације и пројекте, донирали смо преко 82 милиона евра, а наставићемо и даље да улажемо. Све скупа преко милијарду евра инвестирамо у Републику Српску“, истакла је Брнабићева.

Ана Брнабић је такође честитала Српској на добрим економским показатељима у периоду коронавируса, и посебно истакла излазак Републике Српске на Лондонску берзу, што „представља успех за који је било потребно много знања, енергије и вере у своје потенцијале“, рекла је она.

„Република Српска је први пут изашла на ову берзу, велике честитке на томе и на заиста одличним резултатима у области економског раста и БДП-а. Република Српска бележи минималан пад БДП-а у 2020. години и доста добар раст у првом кварталу 2021. године», навела је Брнабићева.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је, након заједничке седнице, да је сарадња влада изузетно добра, захваливиши Србији на помоћи.

„Сва министарства Српске и Србије сарађују боље него икада. Претходних десет седница довело је до пројеката које ћемо реализовати у наредном периоду, а то су значајни инфраструктурни пројекти, вредни више од 800 милиона евра. Ту су три хидроелектране, реализација ауто-пута од Раче према Бијељини, а потом аеродром Требиње», рекао је Вишковић.

Премијер Српске је захвалио руководству Србије за сву досадашњу помоћ Републици Српској, посебно током пандемије.
„Прошле године због познатих околности нисмо одржали заједничку седницу, али нисмо губили време. Биле су значајне активности, а данас смо то само верификовали и преточили у закључке и очекује нас период реализације», рекао је премијер Српске.

Након заједничке конференције за штампу Брнабићева и Вишковић, као и други чланови делегација Српске и Србије су се упутили у Фочу, где ће бити положен камен темељац за изградњу ХЕ Бук Бијела, на Дрини.

Раније је, најављујући догађаје 17. маја, премијер Србије изјавила да две владе спроводе пројекте који омогућавају не само да се каже да су Срби из Србије и Републике Српске браћа и исти народ, већ и да то докажу.

„Сада заправо показујемо да река Дрина није само лепотица која нас не дели, већ која нас повезује. Дрина повезује Србе који живе са обе њене стране и тако ће и бити“, рекао је Вишковић.

Фотографија: rtrs.tv