Шоу „Поље чуда“ улази у Топ-10 најпопуларнијих телевизијских емисија Русије. Телевизијска игра се емитује на Првом програму у ударном термину сваког петка у 19.45, а прошлог петка, после 30 година постојања овог шоуа, гост је био први Србин и играло се српско коло! Погледајте!

Емисија „Поље чуда“ је почела са емитовањем 25. октобра далеке 1990. године. Водитељ Леонид Јакубович је приметио да један од учесника шоуа има необичан патроним: 

Леонид Јакубович: Морам да вас питам. Имате врло необичан патроним — Милојевич.

Никола Стевановић: Да, необичан је патроним, то је српски патроним. Отац ми је Србин. Морам да напоменем да својим учешћем представљам српски народ. И такође хоћу да представим један српски ресторан. Велики поздрав Предрагу Рајковићу, који је више познат као Ђеба, који ме је данас пустио да учествујем у вашој емисији. Поздрављам своје куваре, цео наш тим који се сада „бори“ јер има доста поруџбина, доста банкета, а ја се ту веселим на „Пољу чуда“. 

Л.Ј.: Невероватно је да је први пут за 30 година код мене у студију дошао Србин. Зашто ја о томе причам. Два пута сам био у Југославији некада пре више година… Ајде кажи неко српско јело за које овде нико није чуо.

Н.С.: Јело се зове мућкалица. Једе се преко целе године. Спрема се од неколико врста меса, може од пилећег, од свињског, телећег, коме се шта више свиђа. И најбитније што иде доста поврћа.

Тридесетогодишњи Никола Стевановић живи у Москви са супругом Бојаном. Мајка је Рускиња, отац је Србин. Никола је шеф кухиње ресторана КТ Биро при амбасади Србије у Москви. 

https://www.youtube.com/watch?v=XnksBIkBIMA&feature=emb_title

Никола Стевановић: Припремио сам музичко изненађење. Хоћу да вам представим ансамбл момака и девојака који ће одиграти традиционални српски плес. Хтео бих да их позовем у студио да видите како они знају да дигну расположење и нама у студију и гледаоцима.

„Тамо Далеко“ је најстарији српски ансамбл у Русији који је настао 2011. године са циљем да очува традиције и обичаје Србије путем ширења српских песама и плесова.

На њиховим концертима изводе се традиционални плесови и народне песме из Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине. Ансамбл тежи очувању културне баштине и јачању националних вредности и пријатељству народа.

Никола Стевановић: Господине Јакубовичу, пошто ми се ваша емисија много допала и ово окружење у студију, све некако подсећа на Србију, појавила ми се идеја. Размислите можда можете да направите емисију која ће бити посвећена само српском народу. Да учесници буду Срби и да то буде тема. Мислим да би се то Србима свидело. Верујте ми, у Србији има људи који вас гледају. Као моја мајка, као и многи други.

Л.Ј.: Када је код вас жетва? У септембру вероватно, је л’ тако?

Н.С.: Јесте, у септембру.

Л.Ј.: Обећавам да ће бити таква емисија и да ће бити посвећена жетви у Србији. Договорено?

Н.С.: Хвала, договорено. 

Правила ТВ-игре су једноставна: девет такмичара из различитих градова и села Русије окупљају се за „точком“ који се окреће у студију програма „Поље чуда“. Такмичари се деле на тимове по троје како би слово по слово одгонетнули реч на табли. Победници сваке тројке се састају у финалу где се одређује ко ће освојити главну награду. Према освојеној количини бодова на крају емисије победник бира награде. У емисији такође је предвиђена супер игра на коју победник може пристати или не. У случају ако је такмичар пристао на учешће у супер игри, он мора за 1 минут да одгонетне 3 речи на таблоу. Ако је такмичар успео, осваја се главна награда – аутомобил Лада.

Игра се не заснива толико на погађању речи колико на „откривању“ учесника ТВ-игре приликом комуникације са водитељем. У емисији учествују људи различитих професија. Такмичари пред целом земљом причају о својем животу: породици, професији, хобију, месту из којег долазе. Поред тога такмичари имају прилику да упуте поздраве својим пријатељима и рођацима и поклањају водитељу емисије нешто што је везано за њихов завичај, хобијем или занимањем, и такође сами добијају поклоне од водитеља. Најчешће у емисији учествују такмичари из Русије и бивших република СССР. Никола Стевановић је први играч из Србије за преко 30 година постојања емисије.

Оригинал текста на сајту Russia Beyond.