Потпредседник хрватске владе и лидер Самосталне демократске српске странке (СДСС) Борис Милошевић ће учествовати у обележавању 25. годишњице злочиначке акције „Олуја“ (током које је протерано 250.000 и убијено 2.000 Срба), изјавио је премијер Хрватске Андреј Пленковић. 

Док Милошевић иде у Книн, хрватски генерал Томо Медвед, министар бранитеља и потпредседник хрватске владе 24. августа отићи ће у Груборе, где је почињен злочин над српским цивилима. 

„Показаћемо да поштујемо сећање на све жртве тих догађаја“, уверено је рекао хрватски премијер. 

По његовом мишљењу, то је „јако добро и корисно за хрватску државу и за однос према хрватској историји, али и добар потез за будуће хрватско-српске односе“. 

„Договор који данас имамо са СДСС-ом и представницима српске мањине у Хрватској је да они судјелују на тој прослави, судјеловат ће потпредсједник Владе Борис Милошевић и мислим да је то добро и корисно пре свега за односе у хрватском друштву, однос према српској мањини у Хрватској, према рецентној прошлости и снажна је порука Хрватске према свим партнерима који гледају како Хрватска функционира данас“, рекао је Пленковић. 

Зашто управо Томо Медвед иде у Груборе Пленковић је овако објаснио:

„То је генерал хрватске армије који представља браниоце Хрватске. Тиме такође желимио да пошаљемо снажну поруку помирења и толеранције. Он има и личних траума из тог времена, био је заповедник ‘Тигрова’ и његов долазак у Груборе је веома знаковит“, рекао је Пленковић.  

Председник Србије Александар Вучић је јавио да не одобрава учешће представника српског народа у Хрватској на прослави „етничког чишћења“, јер управо тако у Србији доживљавају „Олују“. 

„Али ниједне секунде их нећу оптужити да су било какви издајници и било шта слично, већ ћу се трудити да разумем зашто су такву одлуку донели. Покушаћу да разумем и наставићемо да радимо са њима, на помирењу са Хрватима и Хрватском“, рекао је Вучић. 

Минисатр спољних послова Србије Ивица Дачић је раније рекао да је одлука хрватских власти да на прославу „Олује“ позову Србе „невиђена провокација“.