Једанаест компанија из прехрамбене индустрије и ове године представиће своју понуду и извозни потенцијал на сајму Продекспо у Москви, од 12. до 16. априла, саопштила је Привредна комора Србије.

На највећем прехрамбеном сајму у Русији и Заједници независних држава српске компаније из прехрамбене индустрије ће имати посебан сектор са штандовима.

У организацији ПКС и Развојне агенције Србије на сајму у Москви биће представљена понуда срмзнутог воћа и поврћа, млека и млечних производа, сухомеснатих-деликатесних производа, готових јела и паштета, као и сушеног воћа.

Директор Представништва ПКС у Москви Дејан Делић казао је да су захваљујући јединственом, преференцијалном трговинском споразуму са Русијом српски производи „у старту конкурентнији у односу на друге, увозне производе“.

„У 2020. години Србија је највише извозила свеже јабуке, соју, сир, брескве и нектарине, храну за псе и мачке, саднице воћа, свеже јагоде, смрзнуто воће, малине и купине, а и поред свих отежавајућих околности услед пандемије Ковид-19, српски извоз бележи позитивне резултате и раст од 5,2 одсто“, навео је он.

Продекспо посети око 70.000 људи из преко 110 земаља, а ове године ће на њему излагати 2.660 излагача из 73 земље света.