Обим економске штете од корона вируса у Србији биће јасан тек крајем 2020. године, јер се пандемија стално одужава, рекао је члан Фискалног савета Србије Владимир Вучковић. 

„Пре свега ради се о неплаћању пореза. Приходи буџета ће пасти, видећемо каква ће бити ситуација са буџетском потрошњом. Неке категорије су сада у неминовном расту, пре свега у здравственој заштити. Али такође ће доћи до одређеног смањења трошкова, на пример, у области инвестиција и јавних набавки“, цитира Вучковића агенција РИА Новости. 

Прелиминарне прогнозе за одређене сфере већ постоје. Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић је крајем марта рекла да ће штета за саобраћајни сектор до краја године износити 600 милиона евра. Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић проценио је очекиване губитке туристичког сектора у земљи на 250 милиона евра. Српске власти саопштиле су да ће због корона вируса усмерити 5,1 милијарду евра на подршку економије, што је половина годишњег буџета државе и 11% БДП-а.

„За прогнозе чак и за поједине секторе економије је још рано. Морамо бити веома опрезни у проценама до краја 2020. године“, рекао је експерт. „Раније су сви мислили да ће криза обухватити једно тромесечје, затим пола године, а сада се све мења и рокови постају неизвесни“. 

Фото: in4s