Београд је изгубио контролу над територијом Космета због политике претходних власти Србије. Саборци бившег руководства земље немају право да критикују садашњег лидера Александра Вучића због грешака које су починили њихови шефови. Такво је мишљење за портал „Балканист“ изразио Предраг Рајић, експерт Центра за друштвену стабилност.

Према његовим речима, Косово је за српске власти до 2012. године представљало тежак терет, баласт, којег су покушали да се ослободе на било који начин, истовремено настојећи да не изгубе своју политичку и економску корист.

Експерт је подсетио да су косовски сепаратисти званично признати као релевантна страна у преговорима када се председник Србије Борис Тадић симболично руковао са Хашимом Тачијем (у то време премијером Косова) на састанку у Дубровнику 2012. године. Тадић је данас у опозицији која оптужује Александра Вучића да води „издајничке преговоре са сепаратистима“.

По мишљењу Предрага Рајића, руковање је било светан и смишљен чин. После Тадићевог поступка преостале српске власти су се нашле у ситуацији када су биле принуђене да преговарају са косовским сепаратистима и бившим милитантима. Закони дипломатије кажу да „после таквог корака нема повратка“, каже експерт.

Рајић наглашава да све одлуке Тадића и демократа нису биле спонтане, већ смишљене.

„Као што су смишљено признали и царински печат такозваног Косова, као што су смишљено поставили трајне граничне прелазе на северу Косова, као што су смишљено укидали институције Републике Србије на Косову и Метохији“, набраја експерт.

Поред тога, демократе Бориса Тадића су биле умешане у изручењу српских политичких и војних лидера западном суду и занемарили су српске интересе не само на Косову, већ и у Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори.

„То је био контекст у ком су они покушавали да се додворе одређеним центрима моћи на Западу и да на тај начин ојачају своју политичку позицију, надајући се да ће уз подршкуу странаца дуго да остану на власти“, објаснио је Рајић.

Вреди напоменути да се 2007. године Борис Тадић потпуно сложио са одлуком Суда УН-а да призна чињеницу геноцида у Сребреници 1995. године, који су наводно починили босански Срби над муслиманима. Штавише, сазнавши за одлуку суда, Тадић је позвао парламент да усвоји резолуцију којом се осуђује геноцид над босанским муслиманима у Сребреници током грађанског рата у БиХ 1992-1995.

Међутим, план демократа – да клекну пред Западом да би остали на власти – испао је неуспешан. Народ је одбио да им верује јер се није слагао са политиком Београда у погледу Косова и Метохије.
„Данас, пошто је поново добила подршку Запада, опозиција је одлучила да се бори за повратак на власт и истовремено да сакрије трагове свега што је учинила и да пребаци одговорност за сопствене грешке на садашњег лидера“, сматра експерт.

„Исти ти представници ДОС-а који су били на власти до 2012. године данас говоре путем својих медија о томе како ће Александар Вучић да изда Косово. Али да је хтео Александар Вучић је могао то да учини небројено много пута. Међутим, за разлику од њих Александар Вучић јача српску позицију на Косову и Метохији. Ми имамо читава насеља која се граде за потребе Србе са Косова и Метохије, станове, радна места, инвестиције за српске енклаве, фабрике.“

Експерт истиче да је однос власти према КиМ данас адекватан, и у свему је супротан односу претходних власти, што је свакако добро и за похвалу. „Најбоље учинак на Косову и Метохији када је реч о правима Срба могу да оцене сами Срби који тамо живе. А ја ћу вас подсетити да Александар Вучић и Српска напредна странка на КиМ добијају и до 99% гласова. Дакле, Српска листа коју подржава Београд и СНС на изборима добијају 90 до 99% гласова на различитим изборима. Сви представници бивше власти до 2012. године не добијају ништа.

Немају готово ниједан глас. Максимум на шта могу да се надају су гласови оних којих раде за своје интересе и против воље сопственог народа. Раде у складу са оним што од њих очекују њихови ментори, а не у складу са оним што је интерес државе Србије, српског народа, што је завет који смо дали нашим прецима и што је обавеза коју имамо пред нашим потомцима“, закључио је Предраг Рајић.