Превара и фалсификовање историје на простору бивше Југославије данас су достигли готово невероватне размере, а „будућа историја“ пише се уз помоћ Хашког трибунала, чији је циљ да Србе прогласи главним кривцима у крвавим ратовима. Ово мишљење је у свом извештају изразио историчар, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић. Тезе његовог извештаја су могле да се чују на међународном округлом столу посвећеном 75. годишњици ослобађања земаља Централне и Источне Европе од нацистичке окупације. Округли сто је водио директор Спољне обавештајне службе Русије и председник Руског историјског друштва Сергеј Наришкин.

„Данас само неинформисани могу да се чуде активном учешћу неких западних сила, посебно Немачке, у рушењу Југославије деведесетих, као и чињеници да данас карта Југоисточне Европе почиње да личи на карту коју је створио Хитлер 1941. године. Све се то ради да би се обесмислила борба против фашизма не само на Балкану, већ и широм Европе. Активна улога у овом процесу припала је ‘хуманитарној помоћи’ НАТО-а. Бомбардовање Републике Српске и Савезне Републике Југославије; прогон стотина хиљада Срба из Хрватске, Босне и Херцеговине, са Космета; уништавање српског националног идентитета и отворени терор над Српском православном црквом; а у случају Македоније и Црне Горе сведоци смо отимању српске културне баштине; и, наравно, безумна ревизија историје, која између осталог подразумева и замену појмова фашизам и антифашизам на Балкану“, стоји у тексту Мастиловића. 

Историја је постала политички ангажована и усмерена на присилно формирање колективне свести читавих народа, сматра аутор. 

„Оваква параисториографија је опаснија него што се обично мисли, јер настоји да читавим генерацијама наметне историјску свест која је политизована или фанатично религиозна; има за циљ формирање идеја о прошлости, које су у сталном сукобу са елементарном истином, а понекад и са здравим разумом“, сматра Мастиловић. 

Када говоримо о бившој Југославији, треба знати да историју покушавају да напишу унапред уз помоћ Хашког трибунала, указује историчар. 

„Нема сумње да недавне радње Хашког трибунала нису само жеља да се учврсти нова геополитичка ситуација на Балкану, већ и нови начин фалсификовања историјских чињеница. Упорни су покушаји Хашког трибунала да ‘званично’ прогласи Србе главним кривцима крвавих ратова у бившој Југославији деведесетих, па чак и организаторима геноцида. Ти покашаји се комбинују са жељом да се амнестира и оправда улога западних сила у уништавању Југославије, као и геноцид над Србима у Другом светском рату који су починили Хитлеров Трећи рајх и његови одани савезници и сателити, попут Независне државе Хрватске“, нагласио је историчар.

„Супротстављање ревизији историјских догађаја Другог светског рата је начин да се одбране достигнућа борбе против фашизма у целој Европи. Не смемо дозволити да борба против фашизма и те огромне жртве наших народа изгубе смисао“, закључује Драга Мастиловић.