4. августа 1995. оружане снаге Хрватске и Пети корпус армије БиХ покренули су операцију „Олуја“, чији је циљ била елиминација Републике Српске Крајине. У року од 84 сата са те територије је протерано преко 220 хиљада Срба, око две хиљаде је убијено. 

„Са историјске тачке гледишта ‘Олуја’ је само наставак Другог светског рата, односно формирање етнички чисте Независне Државе Хрватске (НДХ) по моделу усташких идеолога који су планирали да ликвидирају трећину Срба, трећину да покатоличе и трећину да протерају у Србију и друге земље. Током Другог светског рата Независна Држава Хрватска је уз помоћ нацистичких ментора реализовала прва два задатка, а трећи — протеривање остатка Срба из Хрватске — извршен је 1995. године. Запањујуће је то што су Хрвати то поново учинили уз помоћ својих западних покровитеља, пре свега Немачке. Одмах затим је започела ревизија антифашистичке традиције у Европи која је данас стекла огромне размере. Питање је када ће европске земље, које су већ страдале од фашизма, схватити ове чињенице. Међутим, ово може бити погубно за целу европску цивилизацију“, изјавио је за лист „Росијска газета“ декан Филозофског факултета Универзитета Источног Сарајева др Драга Мастиловић. 

Фашистичка марионетска Независна Држава Хрватска формирана је 1941. године на територији савремене Хрватске без Истре и Далмације, Босне и Херцеговине и дела Словеније.