Духовно вођство муслимана у Србији затражило је од власти Чеченије да у Новом Пазару изграде школу хафиза (људи који напамет знају цео Коран и друге чувене песме) која ће носити име Ахмата Хаџи Кадирова – првог председника Чеченске републике.

То се сазнало након резултата међународног округлог стола који је организован у Новом Пазару и посвећен 70. годишњици Ахмата Хаџи Кадирова, рекао је председник Европског муслиманског форума Абдул Вахед Нијазов.

„Учесници округлог стола, искористивши значајан датум – 70. годишњицу Ахмата Хаџи Кадирова, знајући тежњу лидера Чеченске Републике Рамзана Кадирова да помогне муслиманима, укључујући и балканске, званично су се обратили руководству Чеченије са захтевом за изградњу највеће школе хафиза у региону у Новом Пазару“, рекао је Нијазов у коментару за РИА Новости.

Ако се постигне договор са Грозним, улица на којој ће бити изграђена школа хафиза ће вероватно бити названа у част Кадирова. Нијазов је рекао да ће се поводом ове иницијативе муфтија Србије Мевлуд Дудић састати са муфтијом Чеченије Салахом Хаџи Межијевим.

Нијазов је нагласио да муслимани Србије „са надом гледају на своју браћу Чечене, који су подигли своју републику из рушевина и сада помажу у духовним питањима у другим земљама“.

Иницијативу Духовног вођства муслимана у Србији коментарисао је руски експерт за Балкан Олег Бондаренко, који је више пута тврдио да се руско искуство и модел међурелигијске комуникације могу успешно применити на Балкану.

„По мом мишљењу, веома је важно да се сарадња Русије са Србијом и Балканом одвија на свим нивоима, укључујући међурелигијски. Карактеристика ове године је да не само православна црква, која традиционално заузима снажну позицију у Србији, већ и исламски свет, почиње да комуницира са Русијом. На пример, у априлу је председник Татарстана Рустам Миниханов боравио у Сарајеву, где је стигао заједно са шефом Духовне управе муслимана Татарстана [Камилом Хазрат Самигулином], који је одржао састанке са локалним муслиманима“, каже експерт.

Олег Бондаренко сматра да је идеја школе хафиза која ће носити име Кадирова врло занимљив разлог за јачање међурегионалне сарадње. „Сигуран сам да ће чеченска страна прихватити овај предлог. Чечени ће помоћи у отварању Кадировљеве школе у Новом Пазару. А то ће значити да Русија долази у муслимански регион не само као православна земља, већ и као део исламског света, што је важно. На Балкану врло мало људи обраћа пажњу на чињеницу да у Русији живи више од 20 милиона муслимана. Верујем да руско искуство хармоније и мира у међунационалним и међурелигијским односима – пре свега између православних хришћана и муслимана – може бити веома корисно за Балкан. Биће ми драго ако муслимани Србије и Босне виде Русију као ‘своју’ земљу, где живе људи исте вере“, објаснио је Олег Бондаренко.