Последице штете коју је НАТО причинио Југославији 1999. године нису ограничене коришћењем касетних бомби са осиромашеним уранијумом. На територији Србије се догодила права еколошка катастрофа, каже начелница Центра за неуроонкологију Неурохируршке клинике Клиничког центра Србије проф. др Даница Грујичић. 


„НАТО је тачно знао шта ради, шта бомбардује, зашто бомбардује. Био му је потребан читав регион за експерименте“, изјавила је она у интервјуу за лист Российская газета.  

Крагујевац, Нови Сад, Панчево и Бор проглашени су за опасне по живот градове после НАТО агресије иако тамо није кориштена муниција са осиромашеним уранијумом. Разлог тога су токсична и канцерогена хемијска једињења.

„Бомбардовање крагујевачке ‘Заставе’ довело је до тога да су се огромне количине изузетно отровних и канцерогених полихлорованих бифенила излиле у Лепеницу. Током бомбардовања панчевачке ‘Петрохемије’ у Дунав се излило пет тона живе. Огромне количине органских токсичних једињења појавиле су се у ваздуху након бомбардовања рафинерије“, рекла је Даница Грујичић.

Научник инсистира на томе да комисија за утврђивање последица бомбардовања добије прилику да објави резултате истраживања. У лето 2019. године свим потенцијалним члановима комисије понуђено је да потпишу документ о неширењу и тајности информација које ће се прикупљати током предстојећег рада, што су Даница Грујичић и одређени број њених колега одбили.

„Наравно, свако ко је умешан у ове злочине заинтересован је да то сакрије и изврши притисак на било коју сличну иницијативу. То се не односи само на бомбардовање Србије. Више пута је било сличних агресија на Блиском истоку. У свакој држави у којој је НАТО вршио своје ‘хуманитарне мисије’ и успостављао ‘демократске режиме’, остајале су само опустошене земље, гомиле избеглица, болесних и рушевине“, каже проф. др Даница Грујичић.

„Европљани се због идиотске пропаганде боје да им прети опасноста са Истока. Али одлично се зна да за то не постоје никакви разлози, нема потребе и никога не интересује окупација Европе. Међутим, сама Европа нема ништа против да у центру континента изазове еколошку катастрофу. То је све што треба да се зна о бризи за грађане“, додаје она.

Даница Грујичић ће се борити да истраживање буде завршено и да јавност сазна резултате. 

„Нажалост, до сада нико није позван на одговорност за овај добро осмишљени злочин. Инсистирамо на истраживању последица НАТО агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године, на научном истраживању свих детаља, откривању узрочно-последичних веза и, на крају крајева, откривању истине. Нећемо одустати“, закључила је Даница Грујичић.