У ужем центру Москве, на платоу испре Храма Петра и Павла, у Подворју Српске православне црке стајаће спомен обележје 44. поглавару Српске православне цркве, патријарху Павлу, да би касније крај њега био подигнут споменик партијарху московском и све Русије Алексеју Другом, сазнаје Спутњик.

На тај начин ће бити овековечено сећање на српског и руског патријарха те на духовно братство српске и руске цркве и два народа, пошто је Подворје српске патријаршије у Москви отворено у њихово време.

Споменици српском и руском патријарху биће израђени на иницијативу доктора теологије, владике Антонија Пантелића, последњег епископа кога је рукоположио патријарх Павле, а који већ скоро две деценије руководи Подворјем Српске православне цркве у Москви.

Израда споменика је у току и биће то дело руског вајара. Средства за израду споменика патријарху Павлу су већ обезбеђена, а такође добијена је дозвола руског патријарха Кирила и гладски власти.
Према замисли, два патријарха ће стајати један наспрам другог, гледаће у Цркву Светих Петра и Павла, али ће симболично и благо бити окренути и један према другом.

Патријарх Павле, који је на челу Српске православне цркве био од 1990. године до смрти, новембра 2009, био је изузетно поштован у Русији, у тој мери да га је патријарх Алексије Други увек дочекивао на аеродрому и лично испраћао, што није по протоколу РПЦ.

О истинском поштовању и љубави два поглавара сведочи и чињеница да је патријарх Алексије захтевао да приликом служења литургије са његове десне стране увек стоји патријарх Павле, иако то често није било по диптиху, или није било предвиђено црквеним протоколом.
Такође, у најтежим годинама великих искушења, руски патријарх Алексије Други је заједно са патријархом Павлом походио све земље у којима живи српски народ.