У питању су јединице 3-ћег ракетног дивизиона који је стациониран у Јакову непосредно поред Београда. Судећи по формацијског структури 250.ракетне бригаде која је доступна на званичном сајту Војске Србије, у питању је новообразовани дивизион који је опремљен недавно набављеним системима 96К6 „Панцир С1”. Иначе ради се о бригади-хероју која се посебно истакла 1999.године током одбране тадашње СРЈ од агресије НАТО, пише RUSSIA BEYOND — СРБИЈА.

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је припаднике 3-ћег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства- преноси интернет портал Marsonline. Према тим наводима са председником Србије је био и министар одбране Александар Вулин.На фотографијама се виде и недавно набављени системи из Руске Федерације– 96К6 “Панцир С1”.

Српски председник обишао 3.ракетни дивизион из састава 250.ракетне бригаде ПВО опремљен хибридним ракетно-топовским системима 96К6 „Панцир С1”

Данас сам посебно поносан што се налазим у 3. ракетном дивизиону¹250. ракетне бригаде. Ово је херојска бригада, која је на данашњи дан пре 21 годину оборила Ф-16. Ми сматрамо да је то славна, херојска прошлост“ истакао је том приликом српски председник и додао данас се налазимо у Јакову где можете да видите најсавременије противавионско оруђе које је у нашем власништву».

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином 4,800-5,000 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Историјат 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства 

Одлуком државног руководства од 24. новембра 1962. године образован је 250. ракетни пук ПВО, наоружан ракетним системом С–75 „двина“, који је био намењен за одбрану главног града.Увођењем у употребу ракетног система „нева“ и формирањем нових дивизиона, 1980. године јединица је преформирана у ракетну бригаду.

У оквиру трансформације Војске Србије, 26. априла 2007. године у састав бригаде, поред јединица наоружаних ракетним системом „нева“, улазе јединице наоружане системом „куб“.

Најзначајнији период за 250. ракетну бригаду је 1999. година, када је учествовала у одбрани од НАТО агресије.

За пожртвовање и храброст у одбрани отаџбине од НАТО агресије, постигнуте успехе и поднете жртве, бригада је 2000. године одликована Орденом народног хероја. Бригади је 2004. године патријарх српски Павле доделио грамату, а 2015. је одликована златном Медаљом за заслуге.Бригада чува сећања на 28 припадника ракетних јединица који су у одбрани отаџбине дали своје животе.

Дан 250. ракетне бригаде за ПВД обележава се 24. новембра.

¹Према формацијском устроју који је објављен на званичном сајту Војске Србије, овај дивизион не постоји у бројном стању 250.ракетне бригаде ПВО. Он је по свему судећи образован после пријема нове борбене технике из Руске Федерације.

Фото: Хибридни ПВО систем Панцир-С на аеродрому Батајница, снимак екрана