Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије је осудио изјаву директорке Центра за геостратешке студије Драгане Трифковић, која сматра да тема Другог светског рата „није популарна“ међу Србима, а руске власти које се баве организацијом културних догађаја у Србији морају више пажње посветити догађајима који „не носе социјалистички терет“.


„У задње време смо сведоци покушаја ревизије историје, посебно историје Другог светског рата, покушаја да се умањи огромна улога чувене Црвене армије у победи над највећим злом 20. века — нацизмом и фашизмом. Заборављају се чињенице да је у том победоносном рату руски народ јако страдао, да је око 25 милиона људи дало своје животе да бисмо ми данас могли бити слободни. Зашто Европа не слави 9. мај као Дан победе над фашизмом, већ као Дан Европе? Зато што не подносе идеју да су борци Црвене армије донели победу и слободу“, каже председник СУБНОР-а, генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић.


Он је подсетио да је Београд једина европска престоница коју су ослободили представници Народноослободилачке војске Југославије уз братску помоћ војника Црвене армије.
„СУБНОР Србије, најстарија и највећа борачка организација која чува и развија културу сећања на славну народноослободилачку и антифашистичку борбу, дубоко цени јединство руског и српског народа који су страдали за слободу. Добро се сећамо ко је био окупатор: Немачка, Италија, Мађарска, Бугарска и други. Зна се ко се борио против освајача, ко се на крају рата придружио победницима и ко је био међу губитницима. Чињеница је да они који су над српским и руским народима починили страшне злочине у том рату сада покушавају да сакрију трагове тих злочина. Поражени покушавају да се упишу у победнике, а они који су били победници понекад неоправдано ћуте“, каже Ковачевић и истиче да су идеје ревизионизма све гласније.
„Све је мање живих сведока тих кобних и славних догађаја, али зато ми, њихови потомци, који чувамо успомену на ову славну народноослободилачку борбу, не бисмо смели и нећемо да ћутимо“, изјављују српски ветерани.


Треба рећи да су управо представници СУБНОР-а први пријавили вандалски чин на Вечној ватри у Београду и тражили од власти да одмах предузму мере. Овај инцидент изазвао је оштру осуду српске јавности која активно и масовно учествује у свим догађајима које организује руска страна, а чија је сврха очување сећања на жртве Другог светског рата.
„Поносни смо и срећни што је вечни пламен у Србију стигао из братске Русије. То није само симбол победе и слободе, већ и признање заслуга српског народа у заједничкој борби против нацизма и фашизма у Другом светском рату“, рекао је генерал-мајор Видосав Ковачевић.