Међународни скандал изазван оштром објавом специјалне представнице руског Министарства спољних послова Марије Захарове поводом ситуације у Белој кући, где се председник Србије Александар Вучић састао са представницима Приштине и америчким лидером Доналдом Трампом, за портал „Балканист“ коментарисали су руски и српски политиколози.

Подсећамо да је Захарова објавила две фотографије чиме је упоредила председника Србије који седи пред Трампом са чувеном сценом из филма „Ниске страсти“ у којој Шерон Стоун прекршта ноге. Портпаролка руског МСП-а је предложила свима који се нађу на Вучићевом месту да седе као Шерон Стоун током испитивања. 

„Ако су Вас позвали у Белу кући, а столица је постављена као да Вас испитују, седите као на фотографији број 2. Ко год да сте. Верујте ми“, написала је Захарова. 

На ту објаву су гневно реаговали српски председник Александар Вучић, српски министар одбране Александар Вулин и директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић. 

Политиколог Јелена Пономарјова: „Емотивна реакција Захарове је можда изазвана сажаљењем што Русија није заштитила Србију од америчког понижавања“

Руски политиколог и публициста, стручњак за новију историју Балкана и „обојене револуције“, професор МГИМО, Јелена Пономарјова сматра да је реакцију Марије Захарове изазвала чињеница да је Русија пропустила могућности да утиче на геополитичку ситуацију на Балкану. 

„Док смо сви пратили политичку кризу у Белорусији, Русија је пропустила велику трансформацију спољне политике у Србији и потписивање значајних докумената 4. септембра. Фотографија председника Вучића из кабинета америчког председника, где српски лидер седи као студент на испиту, веома је чудна. Седење на таквим догађајима регулише протокол, како са стране домаћина, тако и са стране госта. Сви детаљи су унапред договорени и овде нема изненађења. Вероватно је српска страна сматрала да је ова опција у складу са безбедносним стандардима у контексту корона вируса или се није усудила да изрази своје сумње и незадовољство. Изгледа, наравно, смешно. Са симболичке тачке гледишта (а у политици придајемо велику важност симболима) то изгледа као понижење. Али још не знамо да ли је то урађено намерно или не“, сматра руски политиколог.

„Подсмевање од стране специјалног представника руског Министарства спољних послова додало је уље на ватру, јер је цела прича око потписивања ових докумената већ погодила Србе. Вреди напоменути да овај документ не личи на споразум. Уместо тога, подсећа на потврду о преузимању обавезе, јер садржи потпис само једног лица. Због тога је овде важно обратити пажњу на садржај документа, а не на услове под којима је потписан. И приметићу да за то није потребна ратификација у парламенту“, каже Јелена Пономарјова.

Она додаје да коментар Марије Захарове не треба доживљавати као званични став руског Министарства спољних послова, пошто је објављен на њеном личном налогу на друштвеној мрежи.

„Марија Захарова је позната по својим оштрим изјавама, али је више пута изјавила да њени постови на Фејсбуку не представљају увек званично гледиште руске дипломатије, већ изражавају мишљење приватног лица. У име руског Министарства спољних послова, она говори на конференцијама за штампу. Можда је њена прекомерна емоционалност резултат одређене немоћи Русије — јер није заштитила Србију од америчког понижавања, пропустила је тренутак и не може да утиче на оно што се дешава“, закључила је Јелена Пономарјова.

Адвокат Владимир Ђукановић: „Госпођа Захарова је обрукала Русију, а не Србију“

Српски адвокат и политички аналитичар Владимир Ђукановић је на Твитеру коментарисао изјаву Марије Захарове. 

„Србија није земља која се бори за нечије туђе интересе, већ се бори за своје док туђе уважава. Знамо да такав став смета свим великим силама и зато морају мање битне чиновнике да истуре како би нас увредили. Госпођа Захарова је обрукала Руску Федерацију, а не Србију“, указао је Владимир Ђукановић. 

Политиколог Олег Бондаренко: „Дно руске дипломатије“

Руски политиколог и директор Фонда за прогресивну политику Олег Бондаренко се такође оштро исказао поводом коментара специјалног представника МСП-а Русије. 

„Руска дипломатија је последњих година више пута достизала дно. Почело је све првих година владавине Јељцина, када су сада скроз заборављени ‘државни секретар’ Генадиј Бурбулис и Андреј Козирев, који је одавно емигрирао у САД, не размишљајући предавали Американцима све руске интересе, зоне утицаја и државне тајне. Отад је прошло скоро 30 година, рећи ћете, али бићете у праву само са тачке гледишта математике. Јер ова генерација дипломата је почела да ради у структурама МСП-а управо деведесетих и прве деценије нашег века. Ко је био Сергеј Приходко на његовим многим високим функцијама, ако не наследник издајничког рада Козирева? А Сергеј Едуардович је, ако је неко случајно заборавио, званично напустио ходнике државне власти тек овог јануара. Томе треба додати, наравно, надменост, снобизам и потпуну професионалну неспособност“, истиче Олег Бондаренко. 

Директор Фонда за прогресивну политику подсећа да је Марија Захарова постављена на функцију званичног представника МСП-а Русије да би парирала државном секретару Стејт департмента. 

„Њу (Марију Захарову) су изабрали скоро званично као одговор Москве на ‘паметног’ спикера Вашингтона Џејн Псаки. И као ‘руска Псаки’ она је била крајње одговарајућа. Али у САД се спикер шефа дипломатије већ три пута променио, а код нас је Марија Владимировна заслужила статус Изванредног и Опуномоћеног амбасадора! Зато када амбасадор Захарова говори својим сународницима где треба а где не треба да путују на одмор она само наставља да игра улогу ‘руске Псаки’“, изјавио је руски политиколог. 

Олег Бондаренко сматра да је сличан коментар од стране дипломата РФ непримеран и чак штетан за руско-српске односе. 

„Када [Марија Захарова] поистовећује јунакињу коју Шерон Стоун тумачи у ‘Ниским страстима’ са српским Председником, који није предао своју земљу на тешким преговорима у Вашингтону, она остаје ‘руска Псаки’“, говори експерт. 

Уједно он скреће пажњу на то да фотографија говори о грешкама у протоколу. 

„Друго је питање зашто је служба протокола могла да дозволи такву грешку у начину на који седе учесници сусрета. Нека Вучић решава то питање са својим или америчким протоколом. Шта ту има да се меша Захарова? Зар је то њен проблем“, закључио је  директор Фонда за прогресивну политику Олег Бондаренко. 

Политиколог Немања Старовић: „Неспоразум се могао решити на други начин“

Српски политиколог и експерт за Западни Балкан Немања Старовић такође сматра да реакција Марије Захарове не одговара нивоу међународне дипломатије. 

„Уз разумевање за то да неке од ставки споразума Србије и САД постигнутог у суботу у Вашингтону нису до краја по вољи званичне Москве, мора се приметити да је реакција г-ђе Захарове на то била непримерена, неукусна и у сваком смислу неприхватљива“, рекао је Немања Старовић. 

Он сматра да слична питања треба да се решавају на другом дипломатском нивоу.

„Уколико постоје било какве нејасноће у погледу појединих спољнополитичких потеза Београда, оне су могле бити разјашњене путем већ уобичајених консултација министарстава спољних послова Републике Србије и Руске Федерације, како и приличи блиским партнерима које повезује вековно пријатељство народа. Председници Вучић и Путин годинама уназад развијају веома блиске и садржајне односе, засноване на обостраном уважавању, који не би смели да буду угрожени једном неодговорном и жаљења вредном изјавом дипломатске службенице из Москве. Уверен сам да ће овај инцидент бити превазиђен на вишим нивоима дипломатске комуникације, те да неће оставити трајне последице по односе две пријатељске државе“, изразио је наду српски политиколог Немања Старовић. 

Реакција Александра Вучића

Сам српски председник је коментарисао скандалозну објаву Захарове за телевизију „Пинк“. 

„Уводе нас на билатерални разговор. Трамп је у високој фотељи, они мени додају столицу, ја седам. Имали смо нормалан разговор, бранио сам и наш однос са Кином, слушао ме председник САД… Замислите да сам рекао ‘а што је моја столица уска и мала, што немам фотељу као ви’. Шта да сам рекао ‘мени је много важнија столица, одох ја одавде’. А важан је споразум… Ја не маштам ни о столицама, ни о ‘Ниским страстима’“, рекао је српски лидер. „Проблеме са својим фантазијама решавајте као знате и умете, а ја сам сео на столицу да решавам проблеме Србије и да се борим за њене интересе. Могао сам и да стојим ако је требало. Не знам шта да одговорим таквим људима. Столице говоре о људима који говоре о тим столицама.“

Вучић је изразио жаљење што „људи у Русији не цене став Србије према Руској Федерацији“. 

„Схватам Захарову, наши преговори су били успешни, али жао ми је, јер сам и тамо бранио наше односе са Русијом и одбио да потпишем споразум о куповини скупљег течног гаса, што је било у оригиналном документу. Људи не цене чињеницу да је Србија једина земља која није увела санкције против Русије. Цени, претпостављам, највише руководство. Не цене да је Србија војно неутрална земља и да неће ући у НАТО, и као таква једина земља која од њих купује гас и оружје. Жао ми је јер сам у Вашингтону штитио наше односе са Руском Федерацијом. О себи највише говори и Марија Захарова и примитивизам и простаклук који је показала говори о њој, а богами и о онима који су је ту поставили. Нека се они баве тиме, ја нећу да јој одговарам“, рекао је Вучић. 

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова се у међувремену извинила за изјаву коју је објавила на друштвеним мрежама, поводом потписивања споразума председника Србије Александра Вучића у Белој кући у Вашингтону.

Она је навела да је њен пост на фејсбуку са фотографијом Вучића погрешно тумачен и да се односио само на арогантност САД.

„Извињавам се, мој пост је био погрешно протумачен“, написала је Захарова на својој страници на фејсбуку. 

„Једино што је садржао — то је неприхватљивост арогнатног односа ‘посебних’. Протоколарни трикови постали су техника којом се редовно баве амерички чиновници како би вештачки створили слику своје изузетности. А то је неприхватљиво“, написала је Захарова.