Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг нас јуче није обрадовао.
Њега су на самиту министара спољних послова НАТО-а у Риги питали шта се тренутно дешава у на Западном Балкану.

Тачније, о протестима у Србији, у којима се успешно користе еколошка питања, и који су се пренели и на суседну Црну Гору и Републику Српску.

О томе зашто се Босна и Херцеговина распада, и тешко је рећи да је за то крив само лидер Срба у Босни Милорад Додик. Најновија вест из региона је та да Бакир Изетбеговић захтева да се женама у Оружаним снагама БиХ дозволи да носе хиџаб (не можемо ни описати како то чудно звучи са тачке гледишта традиционалног ислама).

Питање се такође односи и на то да је самопроглашена Република Косово најавила повлачење из пројекта Балканске економске уније, која још није створена, али у коју Запад полаже велике наде.

И шта је Столтенберг одговорио?

Да стање у региону изазива забринутост, посебно због противречности Београда и Приштине, стагнације демократских реформи и јачања страних фактора у региону (мисли се, наравно, на Кину и Русију).

Иначе, Балкан је срце Европе и пре или касније ово срце ће у потпуности ући у НАТО. Шалу на страну, управо је то рекао Столтенберг.

Другим речима бирократе у ЕУ и НАТО-у ће на питање о Балкану увек понављати исте глупости и правити се да не примећују шта се у региону заиста дешава.

Столтенберг не зна да Србија већ у јануару одржава референдум о правосудном систему у складу са захтевима које поставља Брисел.
Он не зна да Србију тресу антиуставни немири, који, између осталог, подривају мере против короне, односно наносе штету безбедности читаве Европе.

Он не зна да не постоји „напетост између Београда и Приштине“, већ да косовски Албанци саботирају све покушаје нормализације односа.
И наравно Столтенберг не зна да Кина и Русија инвестирају у оно што је Запад већ одбио (на пример, у металуршки комбинат Смедерево који је US Steel напустио три године након куповине, а Кинези га преузели у стечају).

Стиче се утисак да је озлоглашени ковид нанео озбиљну штету интелектуалним способностима бриселских бирократа, које и претходно нису биле велике.

Речју, Ангела Меркел није једина која заслужује одмор.

Фотографија: Фејсбук страница НАТО.