Старешина цркве Свете Тројице у Београду протојереј Виталиј Тарасјев поделио је са порталом „Балканистˮ сећања на патријарха српског Иринеја, који је преминуо јутрос у 91. години.

„Са пресветлим патријархом Иринејем се одавно познајем. Мој покојни отац је, наиме, студирао заједно с њим на Богословском факултету у Београду. Патријарх Иринеј је волео да служи литургију у нашем храму Свете Тројице. Последњих година неколико пута годишње је држао службу код нас. То су биле литургије на празник нашег храма, на дан интронизације пресветлог патријарха московског и целе Русије Кирила и на дан Преподобних Петра и Февроније Муромских. Овај празник је посебно поштовао и за нас је то била једна од најсветлијих иницијатива патријарха Иринеја. Он се такође веома трудио да на Дан породице, љубави и верности посети и Руски дом у Београду. Подршка коју нам је пружао пресветли патријарх Иринеј заувек ће остати у срцима читаве руске пастве која долази у наш храмˮ, са тугом каже отац Виталиј.

spc.rs

Руски свештеник се са патријархом није виђао само у Србији, већ га је пратио и на путовањима по Русији. „Пратио сам патријарха приликом његових посета Руској православној цркви. 2013. године учествовао је у обележавању 1025 година хришћанства у Русији. Током времена које сам тада провео са патријархом он је на мене оставио дубок утисак. Био је смирен, спокојан, благ човек, исто се понашао према свима око себе. Та благост никога није остављала равнодушнимˮ, рекао је отац Виталиј.

Тада се, према његовим речима, пресветлом патријарху веома допао Санкт Петербург и у сећању му је остала посета гробу најпознатије санктпетербуршке светитељке.

„У Русији је на њега утисак оставила посета гробу Свете Блажене Ксеније Петербуршке. Са интересовањем је слушао о чудима која се до данас тамо догађају, пажљиво је пратио причу старешине капеле на Смоленском гробљу о историји ове блажене светитељке. Осетио сам да је ова посета Смоленском гробљу у његовој души оставила дубок духовни трагˮ, каже старешина руског подворја у Београду.
 
Отац Виталиј истиче да патријарх српски Иринеј никада није одбио да пружи подршку руском храму.

serbiantimes.info

„Често сам се обраћао патријарху тражећи савет: његова помоћ била је потребна за решавање различитих питања која се тичу живота наше заједнице у Београду. На сваком кораку смо осећали његову љубав и подршку. У тешким тренуцима увек смо од њега тражили савет и благослов. Пресветли патријарх нас је благословио 2018. године за одржавање манифестација посвећених 100-годишњици од убиства цара-мученика Николaја II. Захваљујући подршци патријарха, Београд је био једина европска престоница која је овај трагичан догађај обележила литијом. Његова Светост је у нашем храму служила божанску литургију, а после ње сви смо кренули до споменика Николају. Испред споменика патријарх Иринеј је предводио молитвено појање. Сваки Рус који је тада био с нама био је дубоко потресенˮ, сећа се протојереј.

У ове дане жалости у храму Свете Тројице служиће се молитве за новопочившег Раба Божјег Иринеја.

spc.rs

„Велике губитке претрпела је Српска православна црква у ових месец дана. Отишао је Господу митрополит Црногорско-Приморски Амфилохије, а данас и патријарх Иринеј. Обе ове личности биле су везане огромном љубављу са српским народом на Косову и Метохији. На свакој литургији су истицали важност наше заједничке молитве за браћу и сестре на Косову. То је велики ударац за српски православни народ… Ми се увек уздамо у Господа. Преостаје нам само да се надамо да ће нам Он дати духовну снагу, мудрост и храброст да издржимоˮ, закључио је старешина руског подворја.

У Србији је поводом смрти патријарха српског Иринеја проглашена тродневна жалост. Руски православни верници у Србији деле тугу због губитка са српском браћом и сестрама по вери.