Стејт департмент намерава да спонзорише непрофитне организације које ће помоћи „јачању веза“ између грађана Србије и Сједињених Држава и олакшати улазак земље у Европску унију, јавља RТ, позивајући се на документе Министарства спољних послова САД-а.

За „јачање српско-америчких односа и упознавање српске јавности са америчком културом и вредностима“ биће издвојено до 325 хиљада долара.

„Такође желимо да пружимо помоћ српском народу промовисањем економског развоја, јачањем демократије, заштитом људских права, развијањем регионалне стабилности, као и да им помогнемо на путу ка ЕУ“, наглашава Стејт департмент. 

Америчке и српске невладине организације, организације грађанског друштва или владине агенције које ће Србима говорити о историјским и културним везама земаља, објашњавати америчку политику према Србији, региону и Европи моћи ће да се пријаве за овај грант.

Такође у плановима је и упоредна анализу „предности сарадње“ са Вашингтоном и западним удружењима у прошлости и садашњости.

Поред тога, Амбасада САД у Београду спроводи конкурс за пројекте учења енглеског језика који могу да рачунају на буџет од 170 хиљада долара. Тема овог конкурса је „Напредак на путу ка ЕУ“.

„Ови пројекти ће, на пример, помоћи српским званичницима и државним службеницима да побољшају своје знање енглеског језика, што је неопходно за убрзавање процеса интеграције Србије у ЕУ“,  нагласили су у америчкој амбасади. 

У мају амерички Стејт департмент најавио је издвајање до 220 хиљада долара за обуку српских новинара у „борби против лажних вести“ у медијима.