Свети Стефан није само јединствена туристичка атракција, то је симбол по коме је не само Црна Гора, већ комплетна јадранска обала препозната у свијету. Идеја да се комплетно острво преуреди рођена је 50-их година, у вријеме Титовог комунистичког режима, када се промишљало и градило стратешки, у интересу друштва као цјелине, а не као у вријеме актуелног дивљег капитализма у интересу богатих и моћних појединаца. 

Средином 50-их година прошлог вијека проглашен је јавни интерес и извршена експропријација приватних кућа на острву. Обештећене мјештана вршено је по следећем кључу: oнај коме се на острву налазила сва имовина добијао је више, онај ко је у оближњем селу имао земљу или кућу добијао знатно мање. Због тога било је и случајева мјештана који су одбили понуду државе, јер су је сматрали понижавајућом и остали без икакве надокнаде.

Од 2006. године острвом и оближњим Милочерским парком, у коме се налази хотел Милочер, некадашња љетња резиденција српске и југословенске краљевске породице Карађорђевић, газдује компанија „Adriatic properties“, власништво грчког бизнисмена Петроса Статиса. Уговор о закупу са првобитних 30, касније је пролонгиран на 42 године. Оба хотела ушла су у систем сингапурске компаније Аман и у  сезони цијена двокреветне собе на острву креће од 1000 евра на дан. Оно што је сумњиво у читавој причи о закупу је да Статисова компанија већ годинама приказује милионске губитке. У 2018. пријављен је губитак од 5,7 милиона евра, за 2013, 2014. и 2015. просјечан годишњи губитак износио је преко 10 милиона евра, а укупан акумулирани минус закључно са 2018. достигао је 90 милиона евра. 

Блажо Рађеновић, мјештанин Светог Стефана и потпредсједник локалне фракције УРА, прошле године Радио-телевизији Будва изразио је сумњу „да читав посао уноси сумњу у корупцију на највишем нивоу, као и избјегавање плаћања по основу ПДВ-а, пореза на добит и других обавеза према држави и локалној самоуправи“, о чему како он сматра говоре „крајње проблематични финансијски искази са милионским губицима сваке године, што додатно продубљују сумњу да се ради о добро осмишљеном плану и организованој криминалној групи и о привредном криминалу“.       

Свети Стефан је поново доспио у центар пажње црногорске јавности прошле недеље, када је непознати купац на практично мртвој црногорској берзи купио за 2,5 милиона евра 13,73% акција. То би требало да значи да читаво острво са Милочерским парком вриједи око 18 милиона евра. По тој рачуници, како наводи портал ИН4С, испада да квадрат стамбеног простора који припада есклузивном хотелском комплексу вриједи око 100 евра, а квадрат земљишта нешто мало преко 1 евро. Јавности је остало непознато ко је продао свој удио испод сваке цијене. Логично би било да је ову операцију извршила српска АИК Банка, којој је припадало 15,2%, или можда Влада Црне Горе која посједује 41,6% акција, јер су удјели осталих акционара мањи од продатих 13,73%.

Сумњива трансакција на берзи јуче је на платоу испред острва окупила мјештане предвођене предсједником Мјесне заједнице Свети Стефан Владиславом Митровићем.

Владислав Митровић

У ексклузивном коментару за Балканист навео је да сви „проблеми крећу од момента када се хотели на Светом Стефану пребацују у ингеренцију Будванске ривијере, из које се формално издвајају прошле године по плану реструктурирања”. Митровић је најавио да ће се залагати да се испита законитост читавовог процеса и тврди да је «мјештани немају предност приликом запослења, да им је одавно ограничен и забрањен приступ на поједине плаже,  а да се ови проблеми додатно продубљују појавом грчких закупаца, који не само да су забранили приступ на Краљичину плажу, већ направили и алтернарнативни пут да мјештани не би могли ни да прођу обалом». Највио је да ће се одлучно борити за „спас Светог Стефана”, подсјећајући на ријечи Стефана Митрова Љубише, локалног интелектуалца и политичког првака из 19 вијека: „Ако сте бољи и јачи, Бог је врх свију”.

Један од организатора јучерашњег окупљања, мјештанин Блажо Каженегра рекао је за Балканист да је „недупустиво да вриједност бисера Црне Горе Светог Стефана и Милочера, односно дијела Милочерског парка, буде изражени кроз номиналну вриједност берзанских акција”. Он процјењује да је вриједност читавог комплекса «сада отприлике еквивалентна тржишној вриједности једног солитера у Будви или Бечићима”. За Каженегру Свети Стефан и Милочер „немају цијену, њихова вриједност је непроцјењива и не може бити изражена у акцијама, јер представљају национално благо.” 

У име мјештана он је испоставио захтјев да „држава донесе посебан закон којим би се Светом Стефану и Милочеру дати статус националног блага, чиме би се спријечила његова девастација”. Мишљења је да закон мора прописати „100% власниство државе, уз евентуалну правичну накнаду тренутним акционарима”.  Каженегра је посебно истакао да јучерашње окупљање „нестраначка иницијатива, да окупља људе свих политичких оријентација, јер сви су препознали ову неправду и понижење према националном благу, не само Паштровића и Будве, већ и цијеле Црне Горе”.   

Поред тога што упрљавља Светим Стефаном и Милочерским парком, Петрос Статис је и власник дневних листова „Побједа“ и Дневне новине“, те портала ЦДМ и Аналитика, који се одликују снажном подршком режиму Мила Ђукановића и често бруталном антируском реториком.