Донедавно смо главног опозиционара у Србији Драгана Ђиласа сматрали апсолутно непринципијелном, циничном, али интелигентном особом. Међутим, његов интервју за црногорски портал „Вијести“ баца сумњу на последњу тачку, пише Телеграм канал на руском језику „Балканист“. 

„За почетак, мало нових трачева — српско издање ‘Објектив’ известило је да су Ђилас и његов пријатељ тајкун Драган Шолак недавно заједнички купили црногорске ‘Вијести’, интернет портал и ТВ канал. Убедљивих доказа за то нема, сем мутних фотографија снимљених на телефону са састанка Ђиласа, Шолака и бившег власника ‘Вијести’. Али куповину можда потврђује то да су црногорски новинари постављали Ђиласу само пријатна за њега питања.

“Најскандалознија Ђиласова изјава у том интервјуу, пише Телеграм канал „Балканист“, јесте његово мишљење да је у Сребреници ипак почињен геноцид 1995. године. А рекао је следеће: „Ја, наравно, нисам адвокат, али поштујем Међународни суд правде у Хагу, и ако је тај суд одлучио да су догађаји у Сребреници геноцид, онда ту нема више шта да се прича“. То јест, Ђилас је успут изразио и солидарност са неправедним судом који суди Србима и доводи до смрти осумњичене, док (не)људи као Насер Орић излазе на слободу, примећује „Балканист“. 

Ђилас је такође покушао да докаже да председник Србије Александар Вучић покушава да утиче на политичке процесе у Црној Гори. Према Ђиласовим речима, Вучић и Ђукановић су браћа близанци, имају заједничке криминалне интересе, и зато Вучић саботира црногорску опозицију, спречавајући је да свргне Ђукановића и његове кључне министре. А на питање како то Вучић ради, Ђилас одговара: преко лидера српских партија у Црној Гори Андрије Мандића и Милана Кнежевића, који су одавно на платном списку Београда.

 „Ово је толико очигледна замена појмова да чак ни не знате шта на то да одговорите“, примећује Телеграм канал „Балканист“. „Да, Мандић и Кнежевић у великој мери зависе од Београда, али у исто време у Црној Гори не постоје већи критичари и противници Ђукановићеве политике. То сигурно не може бити слабовољни и неодлучни премијер Здравко Кривокапић, ни потпредседник Владе Дритан Абазовић. Штавише, Мандић и Кнежевић су намерно напустили министарска места у коалиционој влади, само да би формирали први кабинет за тридесет година без учешћа Ђукановићеве странке ДПС. Док Ђилас каже да су ти исти људи главни борци за Ђукановићеве интересе. Шта на то рећи, а да се не ударимо по глави?“

Ђилас је свакако говорио и о Српској православној цркви и митрополиту Јоаникију. Митрополитово и патријархово слетање хеликоптером у цетињски манастир он види као вештачку ескалацију сукоба у црногорском друштву. Односно, по мишљењу Ђиласа, устоличење је требало да се одржи на неком другом месту. Држава, додао је Ђилас, не сме да се меша у послове цркве, нити црква у државне послове.

Телеграм канал „Балканист“ подсећа да је користећи исту логику Мило Ђукановић покушао да отме имовину СПЦ и преда је непризнатој „Црногорској православној цркви“ под Дедеићевим руководством. Ђиласов интервју је скуп бисера и свака друга изјава говори о томе да се не ради о паметном човеку, о дипломати који је у стању да изрази своје мисли пред широким народним масама, закљчујује „Балканист“. „Да и не говоримо о томе да су му традиционалне православне вредности свакако веома туђе. У Русији кажу: боље ти је да ћутиш, јер неко може помислити да си паметан“.

Фотографија: republika.rs