Запад кратковидо покушава да искористи Украјину као „песницу против Русије“: такво је мишљење изнео бивши амбасадор Србије у Руској Федерацији, историчар и дипломата Славенко Терзић.

„Бојим се да криза у Украјини неће бити локализована и да улазимо у веома турбулентну историјску епоху. Уместо да испуњава договоре, Запад свакодневно испоручује Украјини оружје. У коју сврху? Видимо веома ратоборну и агресивну политику Запада, који жели да ослаби Русију користећи против ње бивше републике СССР“, преноси агенција ТАСС Терзићеве речи.

Дипломата сматра да Москва има право да захтева безбедносне гаранције јер НАТО покушава да направи обруч око Русије.

„Украјински проблем је проблем безбедности целог света. Видимо да се НАТО годинама упорно приближава границама Русије и не жели да даје безбедносне гаранције Москви. Русија има право, као и свака друга велика сила, да захтева неке елементарне безбедносне гаранције. НАТО се представља као одбрамбени савез, али видели смо сто пута да то није тако. По мом мишљењу, НАТО, користећи бивше совјетске републике, покушава да постепено стегне омчу око Русије. <…> Русија се брани, а не напада“, рекао је Терзић.

Према његовим речима, после Евромајдана и државног удара у Украјини „је почело кршење права Руса“. Бивши амбасадор Србије у Русији рекао је и да Кијев није испунио споразуме из Минска, иако је Москва „показала довољно стрпљења“.

Фотографија насловне стране:  РИА Новости / Александр Натрускин