Уколико Израел призна Косово као независну државу, односи са Србијом ће се покварити, иако је тај корак у оквиру споразума потписаног у Белој кући, изјавио је у среду за The Jerusalem Post извор близак администрацији председника Србије Александра Вучића.

„Ако Израел призна Косово као независну државу, Србија неће преселити амбасаду у Јерусалим“, додао је саговорник упознат са садржајем споразума потписаног у Вашингтону.

„Штавише, тај корак ће покварити блиске односе Израела и Србије, и они никада више неће бити као раније“, стоји у чланку израелског листа.

Даље пише да би признање Косова било исто што и једнострано признати Палестину. Израел преко десет година не признаје Косово, стрепећи да ће то покварити добре односе са Србијом и створити преседан за признање Палестинске државе, подсећа издање.

Србија и самопроглашено Косово су у петак потписали споразум о нормализацији економских односа уз посредовање САД, а у њему је и тачка која се тиче односа страна са Израелом. У косовској верзији споразума је стајало да ће Израел нормализовати односе „са страном са муслиманском већином која ће отворити амбасаду у Јерусалиму“. У српској верзији је стајало да Београд преузима обавезу да пресели своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим. Раније ове године Србија је најавила отварање трговинског представништва у Јерусалиму.

У понедељак 7. септембра вашингтонски споразум су коментарисали у Бриселу, истакавши да „било који дипломатски кораци који нису у складу са заједничким ставом ЕУ према Јерусалиму изазивају озбиљну забринутост и жаљење“.