Уочи сусрета српског председника Александра Вучића и руског председника Владимира Путина амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко је посетио део где се гради интерконектор „граница Бугарске – граница Мађарске“ на месту где гасовод „Турски ток“ сече реку Дунав на обали Смедерева. 

„Показали су нам све цифре, статистику и то показује и доказује да је овај пројекат јединствен. Овај део магистралног гасовода ће бити изграђен. То је наш водећи пројекат који ће снабдевати гасом Србију и Европу. Мислим да ће бугарски део бити изграђен, тренутно постоје сви сигнали да ће и тамо кренути рад“, изјавио је Боцан-Харченко током обиласка објекта. 

„Ми уверено гледамо у будућност, а овај пројекат је део наше солидне билатералне сарадње. Пролазак гасовода под Дунавом захваљујући уникалним технологијама је добар резултат уочи сусрета двојице председника планираног за 4. децембар у Сочију“, цитира руског амбасадора агенција РИА Новости. 

Тренутно се на територији Србије гради гасовод од границе Бугарске до Мађарске, ради се о краку дужине 402 километра, капацитета 12,87 милијарди кубних метара годишње. 

Фото — turkstream.info