Трг у  Панчеву добио је име по хероју Совјетског Савеза, „оцу совјетских Ваздушно-десантних снага”, генералу Василију Филиповичу Маргелову (1908-1990). „Усваја се име трга ‘Трг Василија Филиповича Маргелова’ на територији Панчева”, наводи се у одлуци градског савета, преноси ТАСС. Предлог је потекао од локалног удружења српско-руског пријатељства „Словенска унија”. „Проучили смо историју ослобођења нашег града (за време Другог светског рата) и сазнали да га је ослободила дивизија Маргелова, у то доба генерал-мајора. Помислили смо да би требало овековечити његово име. Приликом даљег проучавања овог питања, сазнали смо колико је овај војсковођа цењен у савременој Русији”, рекао је за агенцију ТАСС председник удружења Роберт Ресановић. 

Трг Маргелова у Панчеву је други трг на свету који носи име овог совјетског генерала, после истоименог трга у Рјазању. „Много година смо тежили ка томе и ако би ме сада питали шта бих желео, могу да кажем само једно: да се упознам са породицом Василија Филиповича Маргелова и да им изразим захвалност у име читавог српског народа за ослобођење мојих предака од фашизма”, истакао је Ресановић. 

Град Панчево је 6. октобра 1944. године ослободила 49. дивизија Црвене армије под командом генерал-мајора Василија Маргелова (у Русији је познат као „отац Ваздушно-десантних снага”, на чијем челу је провео четврт века: од 1954. до 1959. и од 1961. до 1979). Снаге Црвене армије ушле су у град са истока и концентрисале се баш на месту трга који носи његово име. Данас се на овом тргу налази и обелиск совјетским војницима погинулим приликом ослобођења града.