У мају је у турском бродоградилишту Голџук поринуто шест подморница које су изграђене под немачком лиценцом и од немачких делова. Подморнице су назване Пири Реис у част отоманског адмирала и картографа Мухидина Пирија, а ући ће у службу Турске морнарице до краја ове године.

Планирано је да догодине буде поринуто још пет таквих подморница. 

Важно је поменути да се ради о модернизованим дизел подморницама које су у стању да без свежег ваздуха проведу под водом до три недеље.

Управо је та чињеница изазвала панику код вечитих непријатеља Турака – Грка. Грци имају скоро исту количину подморница као Турци, али њихове дизел подморнице су старије, те могу остати потопљене не дуже од три дана. 

Грци одавно зову на узбуну, јер Турска се наоружава до зуба и очигледно се спрема да искористи то оружје у спору са Грчком, Кипром и Израелом око „огромних“ налазишта гаса откривених последњих десет година у источном делу Средоземног мора. Грчка је тим поводом успела да придобије многе европске земље, пре свега Француску и Италију.

Али не и Немачку, која наставља да наоружава Турску, игноришући забринутост Грчке, Француске и свих заједничких европских структура.

У истом бродоградилишту Голџук немачки стручњаци се осећају као код куће. Заправо, то и јесте њихов дом — бродоградилиште је почетком 1920-их изградила немачка корпорација Flender Werke.

Током НАТО самита 14. јуна одржан је и сусрет грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и турског председника Реџепа Ердогана, на којем је грчка страна покренула питање јачања турске ратне морнарице, посебно појаве нових подморница, али турска страна на то није дала јасан одговор. 

Можда и није време да се диже узбуна, али морамо констатовати да се Турци непрекидно баве одмрзавањем замрзнутих сукоба у својој зони интереса, било да је то Блиски Исток или Закавказје. 

Као што видимо, Турска је сасвим спремна за рат са Грчком, и морално и материјално.