И последња два камиона са деловима споменика Стефану Немањи стигла су у Београд. Горан Весић, заменик градоначелника Београда каже да ће споменик бити постављен до половине новембра. 

„Статуа Стефана Немање допремљена је камионима из Москве. Сви делови монументалног споменика од данас се налазе у Београду. Настављамо постављање споменика како би средином новембра украсио Савски трг, будући највећи пешачки трг у Србији“, написао је Весић на инстаграму.

Споменик Стефану Немањи биће висок 23 метара над земљом, а налазиће се пет метара под земљом. Да би монументални споменик тежине 72 тоне био стабилан урађени су шипови на дубини од десет метара једнаки онима који се постављају када се гради седмоспратна зграда.

„Споменик ће бити јединствен како по својој монументалности тако и по томе што се статуа неће налазити на класичном постаменту већ на разбијеном византијском шлему. Шлем ће бити музеј на отвореном, јер ће са унутрашње стране бити обложен мозаицима са сценама из живота Стефана Немање. Око споменика, на Тргу, налазиће се 46 млазница, а споменик ће бити осветљен посебном расветом, какву до сада у Србији нисмо видели“, написао је Весић.

Споменик ће бити печат да је почело ново време у коме је Србија подигла главу, у коме је поносна на своју историју и културу и у коме тако уздигнута чела корача ка Европи, додао је он.

Фото: instagram @vesicg