У Руском дому у Београду отворена је изложба посвећена такозваним Белим Русима у Србији и Југославији. Експонати говоре о друштвеном, политичком и духовном животу руске емиграције у Србији у периоду од 1920. до 1950. године, као и о непроцењивом доприносу који су Руси дали развоју српске науке и образовања, медицине, архитектуре и уметности.

Посебна секција изложбе посвећена је тешком животу руских емиграната током Другог светског рата и за време окупације Београда. Овде се може сазнати о учешћу руских емиграната у демонстрацијама 27. марта 1941. против пакта са Хитлером, о руским колаборационистима, као и лову на Русе у периоду од 1949. до 1954. године.

Отварајући изложбу, заменик градоначелника српске престонице Горан Весић уверио је да Београђани никада неће заборавити руски допринос историји града.

„Остају нам сећања на велики допринос који је руска емиграција оставила Београду. Сви ови људи заслужују да их се сећамо, а наша је дужност као друштва да говоримо о њиховом утицају. У својим колумнама покушавам да пишем о оним значајним људима који су променили историју нашег града и допринели његовом развоју. Руси, или како их ми зовемо Бели Руси, дали су огроман подстицај развоју Београда. Они заслужују да се њихов допринос високо цени и не заборави“, рекао је Весић.

Директор Руског центра за науку и културу у Београду Јевгениј Баранов рекао је да је изложба повод да се са градским властима разговара о питањима очувања историјског и културног сећања на Русе у Србији.

„За нас је отварање ове изложбе прилика да разговарамо и са градским властима о очувању сећања на учешће руског народа у животу Београда, његовој историји. Београд никада не би био тако леп као данас да није било људи којима је ова изложба посвећена“, рекао је директор Руског дома.

Он је додао да је међу најактуелнијим питањима стање руских парцела на Новом гробљу и израда мапе руског присуства. Тако би се, како се Баранов изразио, у перспективи појавила интерактивна карта Београда, а уз то би се развијале и нове туристичке дестинације.

„Драго ми је што је данас са нама заменик градоначелника Београда господин Горан Весић и отварање ове изложбе ће донекле бити прилика да са њим разговарамо о свим овим питањима“, рекао је директор Руског дома у Београду.

Директор Историјског архива Београда Драган Глишић рекао је да ће изложба бити представљена и ван главног града, односно у Бањалуци и Вршцу, а сасвим је могуће да ће изложба отпутовати и у Москву, у Дом руског зарубежја.

Изложба у Београду ће бити отворена до 16. фебруара.

Фотографије: Кирил Боршчев.