У београдској општини Земун појавио се графит поводом 60-годишњице освајања свемира. То је мурал са ликом совјетског космонаута Јурија Алексејевича Гагарина. Аутори пројекта су млади из Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ).

„Јуриј Гагарин је био совјетски космонаут, национални херој Совјетског Савеза, носилац бројних совјетских и страних одликовања, укључујући југословенске. Један од најпрометнијих булевара југословенске (данас српске) престонице добио је име по Јурију Гагарину, које с правом носи и данас“, наводи се у саопштењу које је објавио СКОЈ. Према речима комуниста, управо на примеру Јурија Гагарина и совјетске космонаутике може се видети „надмоћ науке, технике и достигнућа социјализма над капитализмом“.

„То је истовремено и главна мисија првог лета у свемир, јубилеја који обележавамо ове године. Док капитализам уништава снове, будућност и живот људи и планете, социјализам их реализује и усавршава. Зато је нужност борбе за социјализам и победу нових револуција завет који нам је оставио Гагарин“, изјавили су српски комунисти.

Фотографија: СКОЈ