Отварању споменика присуствовала су прва лица Србије: председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, власти Београда, представници Генералштаба и Оружаних снага Србије, као и гости из Републике Српске — српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Александар Вучић је у свом говору поред осталог рекао да је Србија дуго сагињала главу и клањала се, и „да је кривац за то у нама самима“. Вучић је такође истакао да „нисмо ту да било коме претимо, али да ћемо увек бранити нашу државу, културу и језик“.


„Није било лако доћи до овог дана, до овог чина делимичног враћања тог огромног дуга. Није могла, Србија, није имала чиме, није ни знала како, дуго се плашила, била крива и себи и другима, и стајала погнуте главе и пред својом прошлошћу и пред својом будућношћу. И нема кривца за то, осим у нама самима. Није било ни разлога, осим, опет, у нама. Требало нам је времена, требало нам је храбрости, знања, да поново поверујемо у то да нисмо никакав балкански изрод, никакво бесно племе без икаквог корена, никакав дежурни кривац, и да опет станемо на своје ноге, усправимо се, и сетимо. Сваког трена те дуге историје, и сваког човека који нас је, кроз њу, стварао. Требало нам је времена, да свима кажемо да нисмо овде да било коме претимо, да нам је доста и крви и ратова, да разумемо, волимо, праштамо, кајемо се, али и да нећемо ни тек тако да не постојимо. Да имамо име, да имамо историју, нашу, да имамо очеве и да, кроз њих, имамо и понос, и да, захваљујући томе, њима, имамо и слободу. Нашу, баш као што је и та историја наша, и језик, наш, култура, наша, традиција и вера, опет наше. Нисмо их ни од кога отели, нико нам их није дао, и немамо коме да их враћамо. Нећемо ништа ни од кога, занима нас да, попут овог споменика, растемо у висину, али нико више, и никада више, неће Србију натерати да се одрекне. Ни имена, ни дела“, казао је председник Вучић.

Српски члан Председништва БиХ прво је поздравио председника Вучића и све окупљене званице и грађане, након чега је рекао да сваки дан налази разлоге да буде поносан на свој народ.

„Данас сви Срби одају пошту великом ујединитељу српског народа Стефану Немањи, овим величанственим спомеником. Срби су давно научили да без борбе нема државе, и овај величанствени споменик је знак нашег односа према томе. Нека живи Србија, нека живи Република Српска и српски народ где год се нашао“, рекао је Додик.
На свечаном откривању споменика Стефану Немањи, на видео биму је емитован снимак у коме преминули патријарх СПЦ Иринеј говори о значају Стефана Немање. који је, како је говорио покојни патријарх, био међу водећим државницима тог времена.


Споменик великом жупану, рад руског скулптора Александра Рукавишњикова, висок је 23 метра и тежак 68 тона.