Резолуција о Сребреници, коју је усвојио црногорски парламент и којом је српски народ проглашен кривим за „геноцид“ над босанским муслиманима 1995. године, поново ће довести до напетости у региону, рекао је Сергеј Гаврилов, председник Комитета Државне думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и верских организација.

„Реванш у Црној Гори повезан са покушајима преиспитивања историје, а међу осталим и трагедије у Сребреници — иако је доказано да се не ради о геноциду – још виће ће замрсити балкански чвор. Циљ тога је погоршање односа међу Србима — између Црне Горе и Србије — јачање улоге НАТО-а и кочење развоја региона у целини“, цитира Гаврилова агенција РИА Новости.

Према речима парламентарца, западне земље не одустају од покушаја да поделе простор бивше Југославије. „Улажу се напори да се сломи јединство православног, словенског света. Оно што видимо у Украјини је заправо копија онога што се ради у Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, када покушавају да поделе народ, цивилизацију, веру на често веома вештачке начине. Исту технологију раскола и националистичке хистерије посматрамо не само на Балкану, већ и у другим земљама, укључујући Украјину“, рекао је Сергеј Гаврилов.

Он је приметио да је разлог економског успеха Србије у томе што она гради мирне односе са суседима и поштује везе са историјским савезником Русијом, те одбија да уведе антируске санкције.
„Ово је пример за развој: мир, поштовање интереса националних и верских заједница, историјско пријатељство са Русијом. То је пут који спољне силе бране Црној Гори, што је велики проблем за њену инвестициону и туристичку привлачност. Стога се надамо да ће у Црној Гори поново завладати религиозни мир“, нагласио је руски парламентарац.

Уједињене опозиционе снаге супротстављене режиму Ђукановића победиле су 30. августа 2020. на парламентарним изборима у Црној Гори. Упркос томе, власти у земљи — супротно очекивањима већине грађана — настављају да воде антисрпску и антируску политику, називајући Србе „агресорима“, уводећи санкције против Русије и пружајући хуманитарну помоћ косовској војсци.

Фотографија: dumatv.ru