У такозваној „Прешевској долини“ су изразили жељу да учествују у дијалогу између Приштине и Београда и да се убудуће придруже самопроглашеној републици Косово. Ово је у интервјуу за „Глас Америке“ рекао градоначелник Прешева Шћиприм Арифи.


„Прешевска долина је једино место у Србији где одлуке донете у време Слободана Милошевића и даље важе, и ја то истичем у разговору са свима: са владом Србије, са међународном заједницом, са представником Конгреса САД Елиотом Енгелом, који је наш пријатељ и подржава нас у борби за наша права“, рекао је Арифи.

Према његовим речима, амерички сенатор „није подржао идеју да се припојимо Косову, али је подржао Прешево у остваривању права у оквиру дијалога између Србије и Косова“.

„Ја нисам почео причу о размени територија и промени граница, то је дошло до нас и само смо се уклопили у дебату. Да, наш је циљ да будемо део Републике Косово ако се испуне три услова”, рекао је Шћиприм Арифи и навео те услове.

„Не желимо да једна општина остане у Србији, а две да се припоје Косову. Не желимо да будемо део трговине територијом. Друго, не желимо да наше градове дели аутопут. И треће, желимо да нас у свакој одлуци подрже САД и ЕУ, нећемо да идемо нигде без њих.“

„Сви становници Прешевске долине говоре да би желели да постану део Косова. Не желим ја то, то ситуација за коју су одговорне српске власти“, рекао је Арифи, напомињући да је и сам живео у Прешеву само последњих 7 година, а рођен је у Немачкој. Он је додао да је локално становништво спремно да гласа на референдуму за излазак из Србије само ако су испуњена сва три горе наведена услова. „У супротном, остаћемо тамо где јесмо“, закључио је он.

Фото Дмитриj Лане