Од септембра у три руска града, Москви, Санкт Петербургу и Сочију, требало би да почну са радом допунске школе српског језика, које ће похађати српска деца која живе у Русији. То је изјавио Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, који је са делегацијом Министарства спољних послова у шестодневној посети Русији.

Гујон је подсетио да су такве школе у Русији постојале до пре две деценије, а како је нагласио сада се поново појавила потреба за тим.
„Нама је изузетно важно да српска деца знају и уче српски језик, јер је језик у сржи идентитета. Без језика нема идентитета и идентитет се губи због незнања језика. Те везе су веома битне и то не само због породице. Видели смо у неким земљама да нека деца не знају српски језик и не могу да разговарају са баком и дедом. То је заиста тужно. Ако посматрамо на дуге стазе онда се губи и та веза и нит са Србијом.

Када је језик ту — онда је и идентитет ту, онда постоји и жеља за обиласком Србије, а понекад и за повратком у Србију. То је, свакако један од наших циљева и ја сам срећан што ћемо интезивно радити у наредних шест дана ка остваривању ових циљева“, рекао је Гујон.
Гујон је подсетио да допунске школе српског језика већ раде у многим земљама, али је истакао да је „Руска Федерација и симболично важна, зато што су Срби и Руси пријатељски народ“.

„Један од проблема за отварање српских школа је у томе што се не зна тачан број српске дијаспоре у Русији и многим другим земљама, пошто не постоји обавеза пријављивања српских грађана амбасади наше земље приликом доласка у одређену државу“, рекао је Гујон.
„Знамо за оне који су се пријавили у амбасади, али не и где се налазе они који се не пријављују. Тако да ћемо видети кад будемо покренули ту иницијативу колико ће се деце и родитеља пријавити, али ја верујем да ће бити довољно за покретање макар три школе у Руској Федерацији. Оптимистичан сам и вођен искуством из других земаља мислим да можемо то да остваримо, а онда да од септембра говоримо у Москви не само на прелепом руском језику, већ и на српском“, нагласио је Гујон.

Српска делегација, коју предводи Гујон, у Москви се састала са амбасадором Србије Мирославом Лазанским и српским дипломатама како би разговарали о покретању допунских школа српског језика у тој земљи, а такође и са представницима српске дијаспоре – привредницима и студентима. Очекују их и састанци са представницима руских инстутуција.

Гујон је истакао да је изузетно важан сусрет са српским привредницима, који је одржан у амбасади Србије у Москви, због размене искустава и чињенице да они запошљавају држављане Србије.

Фото: Sputnik / Olivera Ikodinović