18. маја у Руском дому у Београду започео је јединствени уметнички фестивал „Вернисаж“. На његовом програму су најразличитији догађаји: изложбе слика и фотографија, перформанси, концерти, књижевне вечери, а уједињује их чињеница да су аутори руски уметници који живе у Србији.

Како је рекао организатор фестивала Иљмар, такав догађај у Руском дому последњи пут је одржан 1930. године. „Наш Вернисаж је невероватно захвалан Руском дому на овој прилици. Провели смо годину дана у маскама, а овај пројекат је створен да помогне руским уметницима да се поново сретну са публиком. Надам се да ће се фестивал понављати из године у годину и да ће нам открити многа нова имена“, приметио је фотограф.

Заменик директора Руског дома Јевгениј Дјомин рекао је да фестивал означава почетак новог живота за уметност, која је коначно добила прилику да дубоко удахне након епидемије коронавируса. „Ово је важна прилика да још једном нагласимо да су врата Руског дома отворена за све“, рекао је Јевгениј Дјомин.

Први гледаоци су већ оценили рад уметника Шеомира Гучепшока који слика на песку. „Дошао сам у Београд из Адигеје и чини ми се да је југ Русије по темпераменту и клими веома сличан Србији, па се овде осећам као код куће“, признао је уметник.

Београђанка Милена Савић рекла је дописнику портала „Балканист“ да ће покушати да присуствује свим догађајима „Вернисажа“. „Знате, ово је веома добар фестивал. Управо се ми, Словени, тако можемо боље упознати“, приметила је гошћа.

На отварању су представљене стаклене скулптуре белоруске уметнице Јелене Златкович. Њени радови се налазе у приватним колекцијама у Русији и широм Европе. „Моја љубав према Србији била је изненадна и вртоглава, а Београд у коме живим је неисцрпан извор инспирације“, рекла је уметница. Њена скулптура „Риба“ симболизује детињство човечанства које је, како неки тврде, настало у сланим водама Великог океана.

На крају првог дана фестивала који ће трајати до 8. јуна наступио је београдски диџеј „Машитуп“ (Андреј Можаровски). Програм фестивала можете погледати на веб-сајту Руског дома.