Руско-српска конференција „Русија на Балкану: поглед у будућност“ започела је свој рад у главном граду Србије. Организотори су Међународни дискусиони клуб „Валдај“ и Руски дом у Београду.
На церемонији отварања присуствовали су Андреј Бистрицки — председник Савета Фонда за развој и подршку клуба Валдај, Јевгениј Примаков — директор Россотрудничества и Александар Боцан-Харченко — амбасадор Русије у Србији. Српску страну представљали су председник Скупштине Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Српски политичари су говорили о високом нивоу сарадње Београда и Москве. Према речима Ивице Дачића, сарадња је достигла највишу тачку коју зна данашња генерација Срба. Никола Селаковић је приметио да је Руска Федерација главни гарант суверенитета и територијалног интегритета Србије: пре свега то се тиче статуса Косова и Метохије. Селаковић је нагласио да Србија никада неће уводити санкције против Русије, и да би за тако нешто требало заменити не само председника Вучића и целокупну власт у земљи, већ и сам српски народ.

Током две сесије ове конференције, представници политичких и научних кругова Русије и Србије разговараће о перспективама стратешке сарадње две земље у економској и хуманитарној сфери.

Фотографија: Олег Хавич.