Специјалне пројекције ће бити одржане у оквиру првог Балканског фестивала цртаних филмова.

Посебне пројекције добро познатих и нових филмова најстаријег руског филмског студија „Сојузмуљтфиљм“ биће одржане ове јесени за становнике Србије, Црне Горе и Хрватске у оквиру Балканског фестивала цртаних филмова. Поводом 85. годишњице легендарне „фабрике цртаних филмова“, низ догађаја ће се одржати на иницијативу Россотрудничества, Скупштине града Београда, компаније „Балкански путник“ и листа „Росијскаја газета“.

„Са Србијом, Црном Гором и Хрватском повезује нас заједничка историја, култура и традиција. Генерације наше деце одгајане су на класичним делима совјетске анимације, — рекла је Јулијана Слашчева, председница Управног одбора студија Сојузмуљтфиљм, — Ове године легендарни Сојузмуљтфиљм слави 85. годишњицу, и сада, у 21. веку, ми чувамо нашу богату традицију, непрекидно се развијамо, стварајући нове цртане филмове за све узрасте — у свим техникама, форматима и жанровима. Посебне пројекције цртаних филмова најстаријег руског филмског студија први пут се одржавају на Балкану и одлично је што ће гости фестивала моћи не само да поново открију класична дела, већ и да виде наше нове разноврсне пројекте“.

Циклус догађаја почиње у оквиру Осмих Дана руског дечјег филма у Београду, где ће се пројекције одржати 27. и 28. септембра. Месец дана касније, 29. и 30. октобра, становници Хрватске моћи ће да виде програм фестивала, а 1- 3. новембра у Црној Гори.

„У програм фествила су ушле најбоље епизоде нових анимираних серија студија Сојузмуљтфиљм у различитим техникама анимације, — рекао је директор фестивала Павел Шведов, — а сем тога гледаоци ће моћи да виде филм са луткама „Хофманијада“ редитеља Станислава Соколова. Рад на овом филму је трајао укупно 17 година, за то време је направљено око стотину јединствених лутака и десетине декорација. Филм, приказан на великом платну 2018. године, огроман је догађај не само за руску анимацију, већ и за светску“.

Специјалне пројекције на Балкану ће се поклопити са 55. годишњицом појављивања књижевног прототипа чувеног Чебурашке. У част овог датума биће организоване посебне пројекције класичних луткарских филмова редитеља Романа Качанова — „Крокодил Гена“, „Чебурашка“, „Шапокљак“, „Чебурашка иде у школу“.

„Анимација нас уједињује и то је веома важан аспект за међукултурни дијалог“, рекла је Сусана Аљперина, продуцент Балканског фестивала цртаних филмова и колумнистка листа Росијскаја газета, — уверени смо да ће одржавање фестивала допринети даљем развоју и јачању односа између Русије и земаља Балканског полуострва. И уопште, одржавање оваквих фестивала је веома добро и надам се да ће се то наставити у многим државама света.“

Директор Дана руског дечјег филма у Србији „Бајке детињства“ Филип Кудрјашов је нагласио: „Прошле године због пандемије и карантина нисмо имали могућности да радујемо српску децу новим руским филмовима, нисмо могли да видимо њихове очи како гледају филмове заједно са њиховим ствараоцима. Ове године смо позвали на „Бајке детињства“ само радове најпознатијег руског студија цртаних филмова „Сојузмуљтфилм“ који је познат чак и генерацији бака и дедова наших малих гледалаца. Тако обележавамо 85. годишњицу легендарног бренда“.

Актуелност офлајн формата нагласила је представница Россотрудничества у Хрватској Јелена Погорелова. „Ово је веома дивна и ретка прилика: да се окупимо и гледамо добре цртане филмове. У ери свеприсутног интернета, наша деца морају имати реалан свет са играчкама и цртаним филмовима које гледају у пријатној породичној атмосфери. Ми смо се одлучили за овај фестивал ради правог детињства са свим његовим једноставним радостима“, објаснила је Јелена Погорелова.

Према речима Јелене Зелинске, суорганизатора ових догађаја, списатељице и председнице компаније „Балкански путник“, одржавање фестивала је такође посебно важно у периоду после укидања оштрих рестриктивних мера везаних за пандемију.
„Драго нам је што су филмски студио Сојузмуљтфиљм и чувени Чебурашка одлучили да прославе своје рођендане на обали Јадранског мора. Добар, весео цртани филм је увек празник за децу, а у тешким данима које сви доживљавамо то је посебно вредно. Такође је важно још једном видети да постоје најважније вредности које нас уједињују: вера, нада и љубав“, рекла је Јелена Зелинска.