Алберт Андијев, пореклом из Јужне Осетије, који је 1999. године прешао хиљаде километара да би помогао Србима у борби против албанских сепаратиста на Косову, преминуо је данас од последица ковида у болници у Батајници.

1999. године Алберт је на телевизији видео почетак НАТО бомбардовања Југославије и одмах је одлучио да заштити напаћени српски народ. Током ратних дејстава на Косову Алберт Андијев је био снајпериста 549. моторизоване бригаде, која је бранила 150 километара дугу државну границу Југославије са Албанијом и Македонијом. Нажалост, албански метак оставио је Алберта без ока, али чим је напустио болницу вратио се на фронт како би се, како је рекао, борио за народ којем желе да отму територију.

После рата Алберт Андијев је остао у Србији, оженио се и добио сина Лазара. „Рекао сам свом сину: сине мој, твоја ће судбина бити тешка, никада нећеш моћи да волиш Русију више од Србије, и никада нећеш моћи да волиш Србију више од Русије, мораћеш да их волиш подједнако“, рекао је у интервјуу поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања.

Пре недељу дана, 8. марта, Алберт Андијев је хоспитализован у болници у Батајници са инфекцијом Ковид-19. Човек који је у бици изгубио једно око, био рањен у руку и прославио се на бојном пољу, изгубио је битку против короне.