Јуче, 27. фебруара, литију улицама Подгороце у знак протеста против Закона о слободи вероисповести предводили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и митрополит киијевски Онуфрије.

 Амбасада Украјине у Црној Гори коментарисала је посету земљи митрополита Онуфрија Кијевског и све Украјине канонске Украјинске православне цркве (Московске патријаршије).

 Дипломатско представништво је пожурило да „подсети“ да је „једини владика аутокефалне Украјинске православне цркве“ митрополит Епифаније, који не планира да посети Црну Гору, а митрополит Онуфрије „није представник УПЦ и не може да изрази став већине православних у Украјини“ , као и да „угрожава пријатељске односе украјинског и црногорског народа.“

 Уједно треба напоменути да је „Украјинска православна црква“ још 2010. године подржала расколничку „Црногорску цркву“, када је „патријарх“ УПЦ-а Филарет посетио Црну Гору на позив „митрополита“ Мираша Дедеића. Зато је очигледан не само покушај украјинског Министарства спољних послова да лобира за одређену верску организацију, већ и својеврсна подршка супротстављању канонским и непризнатим православним црквама.

 Подсећамо да Српска православна црква не подржава УПЦ. У саопштењу Светог Архијерејског Сабора од 18. маја 2019. речено је: „Наша Црква не признаје новоустановљену парацрквену структуру у Украјини, а налази се у литургијском и канонском општењу само и искључиво са канонском Украјинском Православном Црквом, на чијем челу се налази Његово Блаженство митрополит Онуфрије, и са свим осталим канонским Православним Црквама“.

Фото: часопис Фома