Поред Драгана Ђиласа, прошле недеље су нас јако забавили и Американци, тачније особље ЦИА-е у Србији. Wall Street Journal је известио је 28. септембра амерички обавештајац хитно евакуисан из Београда због такозваног „хаванског синдрома“, пише Телеграм канал „Балканист“.

За почетак, шта је то обавештајац ЦИА у иностранству? Оперативци који раде „на терену“ представљају се или као новинари или као трговци, док су обавештајци-аналитичари (канцеларијски Џејмс Бондови), наводно, дипломате. У случају да две државе имају договор о отварању одељења обавештајне службе, сем горепоменутих тајних обавештајаца постоје и легални – званични сарадници обавештајне службе друге државе.

Ти људи, по правилу, одржавају контакте са локалним властима и обавештајном службом. Обично су то официри пред пензијом који се труде да зараде последње унапређење у каријери. Тако је скоро свуда, и у Русији, Америци, Србији. Иако, наравно, постоје изузеци, примећује Телеграм канал „Балканист“.

У овој причи нашу пажњу привлачи такозвани „хавански синдром“. То је мистериозна болест, чији су симптоми мигрена, мучнина, поремећај памћења и вртоглавица. И све то траје тачно до тренутка када се обавештајац враћа кући.

Wall Street Journal заборавља да каже да од „хаванског синдрома“ пате само Американци, и то углавном запослени у ЦИА, ређе дипломате (али велико је питање колико су ти људи дипломате).

Углавном, то је одличан изговор како да се са радног места и без икаквих објашњења повуче амерички обавештајац. Универзитет Џорџтауна (Вашингтон) иначе истражује овај „хавански синдром“ о коме Светска здравствена организација засад ништа не зна.
И још пар речи о самом тренутку када је амерички држављанин хитно евакуисан из Србије. То се дешава управо током заоштравања српско-албанских односа на граници аутономне покрајине Косово, које су многи доживели као почетак новог великог сукоба на Балкану, на нивоу 1992-96. Али Бог се, изгледа, смилостивио. Или се обавештајац уморио од рада или се грдно преварио у нечему, па је морао да хитно буде евакуисан из Србије, примећује Телеграм канал „Балканист“.

У сваком случају, засад не можемо са сигурношћу рећи шта му се тамо догодило. Али са великим степеном вероватноће можемо претпоставити да је агент ЦИА-е испијајући јутарњу кафу са српским колегама рекао нешто што није смео. На пример, избрбљао се о детаљима албанске провокације на Косову и понижавајућем за Србе одузимању регистарских таблица. Сједињене Државе званично све то осуђују, али по мишљењу многих српских аналитичара, Бајденова администрација би желела да путем оружаног конфликта пресече косовски Гордијев чвор, који није у стању да развеже на миран начин.

У сваком случају, редакција портала „Балканист“ помно прати судбину других жртава „хаванског синдрома“ у Србији и свету.

Фотографија: travelask.ru