Споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписан 4. септембра у Вашингтону, не мења ништа у геополитичким односима и никако не утиче на стратешко партнерство Москве и Београда, рекао је за РИА „Новый День“ Олег Бондаренко, политиколог, директор Фонда за прогресивну политику.

„Споразум није променио статус Косова, које остаје самопроглашена непризната република. Штавише, сматрам вашингтонски споразум одличном верзијом неке врсте америчког ‘Потемкиновог села’, иза чије фасаде, у ствари, нема ничега. И овде морамо да одамо признање председнику Србије, који савршено разуме колико су Западу важне такве симболичне ствари. Александар Вучић иде на састанке са представницима Запада, са њима склапа споразуме који изгледају солидно и импресивно по спољашњем изгледу и савршено разуме психологију појединих америчких лидера који играју по правилима западног политичког постмодернизма“, каже Олег Бондаренко.

За америчку страну главне тачке споразума су оне о премештању српске амбасаде у Јерусалим и отварање дипломатског представништва Косова, сматра Бондаренко. Ово је било посебно важно за америчког лидера Доналда Трампа, који се кандидује за други мандат и покушава да прикупи одређену подршку бирача.

„За Трампа је најважнији тренутак био прелазак амбасаде Београда из Тел Авива у Јерусалим [и отварање приштинске амбасаде], признавање Хезболаха као терористичке организације и слично, што у принципу за Србе није много битно“, сматра политиколог и додаје да је Београд, међутим, већ изјавио да ако Израел призна независност Косова, амбасада се неће селити.

„Ту ће бити више проблема за Косово као за исламску државу. Ти проблеми су већ настали. Арапска лига је већ изјавила да ће све земље учеснице повући своје признање независности Косова уколико се у Јерусалиму појави косовско дипломатско представништво“, каже политиколог.

Он истиче да потези које је повукао Вучић гарантују односе са Западом, одбрану националних интереса и даље партнерство Москве и Београда.

Коментаришући спекулације на тему споразума потписаног у Вашингтону и последице по Србију, Бондаренко истиче:

„Злобни критичари Александра Вучића поново не знају шта конкретно да кажу и прелазе на увреде. Да би се разумело о чему се тачно ради у овом споразуму, прво се мора разумети најкомпликованија српска ситуација, морате бити свесни степена притиска под којим је српски председник и разумети нијансе српске политике. И тек онда можете да коментаришете“, закључио је политиколог.