II Mеђународна конференција „Резултати рада независних међународних комисија: Cрпске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995. и жртве свих народа у регији Сребреница 1992-1995”.

6. октобра од 16.00 до 19.00 по московском времену у просторији 423 у МГИМО биће одржана II међународна конференција под називом „Резултати рада независних међународних комисија: Cрпске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995. и жртве свих народа у регији Сребреница 1992-1995”.

Конференцију организује Катедра за упоредну политику Московског државног института за међународне односе (МГИМО) Министарства спољних послова Руске Федерације и Међународни институт за развој научне сарадње (МИРНаС) уз подршку Балканског клуба МГИМО и српске асоцијације МГИМО, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Руског дома у Београду.

На конференцији ће бити представљени резултати рада независних међународних комисија за истраживање догађаја у Сарајеву у периоду од 1991. до/и 1995. године и за истраживање догађаја у Сребреничком региону у периоду од 1992. до/и 1995. године.

Ове комисије су основане почетком 2019. године и завршиле су свој рад крајем 2020. године. У склопу комисија радиле су групе независних међународних стручњака из Русије, САД, Израела, Немачке, Француске, Аустрије, Италије, Србије, Аустралије, Нигерије и Јапана. Као резултат озбиљног и мултидисциплинарног рада, створен је јединствен материјал који укључује војне, политичке, економске и психолошке аспекте грађанског рата у Босни и Херцеговине из деведесетих, као и његове савремене последице.

Резултатом двогодишњег рада су два обимна извештаја комисија, у којима је истражена историја развоја сукоба у Сарајеву и Сребреници; анализирана улога радикалног ислама у БиХ и улога медија у демонизацији Срба; проучени психологија и жртве зараћених страна. Главни закључци извештаја биће представљени током конференције.

Главне закључке рада комисија представљаће Дарко Танасковић (Србија), бивши професор оријенталистике на Универзитету у Београду и бивши шеф дипломатске мисије у Ватикану, Турској, дипломата Унеска; Патрик Бариот (Француска), пуковник француске војске у пензији, стручњак за војну медицину и медицину катастрофа са дугогодишњим искуством широм света, укључујући и бившу Југославију; Стивен Мајер (САД), бивши високи функционер ЦИА-е, деведесетих је био заменик шефа Међуагенцијских балканских оперативних група (БТФ) у седишту ЦИА-е; Марија Ђурић (Србија), професор анатомије на Медицинском факултету Универзитета у Београду, задужена је за антрополошку лабораторију, од 1998. године као форензичар радила је на ископавању масовних гробница жртава сукоба.

Радни језици конференције су руски и енглески са симултаним преводом. Регистрација за офлајн учешће пролази путем образца TimePad.

За учеснике конференције који нису из Москве, формат учешћа биће обезбеђен путем Zоом конференције. Да бисте се придружили Zоом конференцији кликните ОВДЕ.

*Oбјавa на службеној веб страници МГИМО (оригинал је на руском).

Фотографија: http://max-balkanboy.blogspot.com/