Уколико би Србија тражила од Русије помоћ у стабилизацији унутарполитичке ситуације коју опозиција западним новцем већ годину дана избацује из равнотеже, Москва не би остала по страни. Такво је мишљење у коментару за портал „Балканист“ изразио руски новинар и политиколог, декан Више школе телевизије МГУ, професор Виталиј Третјаков. 

Говорећи о посредничкој улози европарламентараца у дијалогу власти и опозиције у Србији руски политколог упозорава да треба пажљиво анализирати њихове мотиве. 

„Према таквим посредницима из Европске уније ја немам поверење. То су очигледно политички ангажоване личности“, каже Виталиј Третјаков. 

За разлику од западних земаља Русија се не меша у унутрашње послове других држава. Али Србија је стратешки партнер са одлично изграђеним односима у области економије, војне сарадње, науке, здравствене заштите, културе и туризма. Зато политиколог верује у хипотетичко учешће руских парламентараца у дијалогу српске власти и опозиције. 

„Ако српска опозиција не одбије могућност учешћа руских парламентараца као посредника на тим преговорима (заједно са парламентарцима из Европске уније), мени се чини да је то конструктивна и корисна идеја“, сматра Виталиј Третјаков. 

Треба истаћи да неки представници опозиционог блока „Савеза за Србију“ често путују у Русију, покушавајући да уз помоћ руских политичара и друштвених делатника легитимизују свој положај и скупе политичке поене, користећи проруско расположење српских бирача.  

Фото: ftv.msu.ru