Након одлуке руског председника Владимира Путина да призна независност Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике, пажњу медија привукао је коментар лидера Србије Александра Вучића да, упркос жељи Србије да уђе у ЕУ, 80 одсто њених грађана увек подржавају Русију. Српски председник је рекао да Запад већ врши притисак на Београд да се придружи антируским санкцијама. Неки српски демагози су ове Вучићеве речи протумачили као „припрему терена за увођење антируских санкција“.

Директор Фонда за прогресивну политику и руководилац пројекта „Балканист“, политиколог Олег Бондаренко оценио је изјаву српског лидера као „стратешки избалансирану“.

„Ово је адекватна изјава човека који предвиђа даљи развој догађаја. Притисак на Србију ће расти, а поскупела је и чланарина у ‘клубу пријатеља Русије’. Јер увек је згодније дружити се са онима који су богати, добри и без мане, а не са ‘малигним агресором и диктатором’. Стога је апсолутно јасно да ће пријатељство са Русијом сада Вучића коштати нешто више“, уверен је експерт.

Односи Београда и Москве су поткрепљени конкретним пројектима у свим сферама сарадње управо у Вучићево време. Узимајући у обзир ову чињеницу, као и вишевекторску спољну политику Србије, спекулације о могућим санкцијама против Русије су чиста глупост, сматра политиколог.

„Вучић неће окренути леђа Русији. Србија никада неће увести санкције нашој земљи, то је сасвим очигледно. Ове спекулације су невиђена глупост и измишљотина неких аутсајдера српског политичког живота. Вучић је рекао најважније: 80 одсто српског народа у свакој прилици подржава Русију. И као што смо више пута могли да видимо, председник Србије узима у обзир став грађана. И глупо је очекивати да ће поступити против воље народа“, нагласио је Олег Бондаренко.

Експерт је подсетио да лидери две земље не само да одлично сарађују, већ су и пријатељи: о томе сведочи рекордан број њихових сусрета. Треба додати да и један и други настоје да изграде државу једнаких могућности за све народе који би живели у миру и слози. Српски лидер је приметио да није изненађен признањем ДНР и ЛНР. „Раније смо водили разговоре о Украјини и као човек који га добро познаје, могу да кажем да сам очекивао овакав развој догађаја“, рекао је Александар Вучић.

„И даље ће покушавати да покваре овако добре односе. Али резултата и користи од тога неће бити“, рекао је Олег Бондаренко. „Александар Вучић је био, јесте и остаће проруски политичар у Европи. Он није Борис Тадић или неки други случајни лик који је направио политичку каријеру у условима децентрализације постјугословенског простора. Вучић је своју љубав према Русији пропатио“.