Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на железничкој деоници Стара Пазова — Нови Сад, коју изводи РЖД и која ће повезати Београд и Нови Сад.

Вучића је био пријатно зачуђен размерима радова и техником коју користе Руске железнице, на пример, возилом за постављање шина које зову „руски ферари“.

Већ почетком 2022. године путници ће удобним двоспратним возовима стизати из Београда у Нови Сад за пола сата. Карта ће коштати 1000 динара или мање.

„За мање од годину дана ће људи да се возе возом на релацији Београд – Нови Сад. Ја ћу ићи нормално возом, јер лакше је из центра Београда, да се не мучим ауто-путем“, рекао је Вучић.

Он се захвалио руководству РЖД Интернешнл, као и руском председнику Владимиру Путину на помоћи у реализацији важног пројекта и изразио захвалност руском амбасадору у Србији Александру Боцан-Харченку на личном учешћу у развоју односа две земље.

„Желим да захвалим Владимиру Владимировичу на подршци у свим областима“, рекао је лидер Србије.

Александар Боцан-Харченко приметио је да је изградња железнице уз помоћ руских стручњака најбољи пример плодне сарадње и узајамне користи.

„Важно је споменути висок темпо примене споразума постигнутих између председника Русије и Србије током њихових интензивних контаката. Додао бих да је овај пројекат важан не само за Србију, већ и за целу Европу. Што се тиче брзине којом ће људи стизати из Београда у Нови Сад, приметићу само да ће воз пролазити кроз тако лепе пределе да ми је помало жао што ће путници имати само пола сата да уживају“, рекао је Александар Боцан-Харченко.

РЖД Интернешнл такође гради Јединствени диспечерски центар, који би требало да буде завршен до краја 2023. године. У новембру 2020. године РЖД је у Београду отворио центар за обуку железничара.