Четвртог децембра председник Русије Владимир Путин је у својој резиденции у Сочију „Бочаров поток“ примио председника Србије Александра Вучића. Сусрет је, како се и очекивало, био продуктиван и председници су успели да размотре низ актуелних тема. 

„Наши односи се развијају веома позитивно, стратешко партнерство је потврђено свакодневним радом. То се тиче и политичке сфере, наше сарадње у сфери безбедности, у економији. Прошле године робна размена је порасла за 2%, а у периоду јануар – септембар ове године за више од 9%“, истакао је Владимир Путин. 

Питање Косова и Метохије

Владимир Путин је нагласио да основ за решавањекосовског питања треба да буде резолуција 1244 Савета безбедности УН. 

„Русија је спремна да подржи могућа компромисна решења ако она буду постигнута између Београда и Приштине. Ми ћемо подржати став Србије“, рекао је Путин. 

kremlin.ru

Српски председник је изјавио да није оптимиста поводом преговора са властима самопроглашеног Косова али је захвалио Путину на подршци по том питању. 

„Још једном желим да изразим велику захвалност на сталној подршци у очувању наше територијалне целовитости, независности, суверенитета, на подршци коју нам пружате на међународном нивоу.“

„Турски ток“

Србија улаже максимално напора у изградњу своје деонице гасовода „Турски ток“ и планира да заврши све радове у наредних неколико недеља. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

«Veoma mi je drago zbog našeg novog susreta i veliko hvala za toplu dobrodošlicu u Sočiju. Hvala Vama što ste uprkos tesnom rasporedu našli vremena za naš susret. To je velika čast za nas i svaki susret sa Vama ima veliki značaj za našu zemlju. Želeo bih jos jednom da odam veliko poštovanje za stalnu podršku očuvanju naše teritorijalne celovitosti, nezavisnosti i suvereniteta. Ekonomska saradnja i robna razmena rastu svake godine i mnogo toga smo zajednički uradili po pitanju izgradnje gasovoda, faktički smo završili gasovod kroz Srbiju i to je velika investicija, velika šansa za razvoj naše zemlje, kao i naše sigurne budućnosti. Hvala Vam još jednom i pozivam vas da posetite Srbiju.» 🇷🇸 🇷🇺 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sočiju.

Публикация от Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„То је огромна инвестиција, велика шанса за развој наше земље, за будућност нашег народа“, рекао је Вучић, а Владимир Путин је додао да је српско учешће у транзиту руског гаса преко „Турског тока“ могуће. 

Кад је реч о снабдевању гасом, Вучић је рекао да су га Путин и први човек „Гаспрома“ Алексеј Милер уверили да ће Србија моћи да купи додатне количине руског гаса и да са извесношћу може да очекује први и други квартал следеће године.

„Због тога се осећам много сигурније и не могу да сакријем осмех“, рекао је Вучић.

Војно-техничка сарадња

Владимир Пути је констатовао подршку Москве Београду у јачању одбрамбених могућности. „Русија и Србија развијају сарадњу у војној и војно-техничкој сфери. Подржавајући приврженост српске стране војно-политичкој неутралности, наша земље јача безбедност Србије”, рекао је Путин.

kremlin.ru

„Што се тиче армије, имамо одличну војно-техничку сарадњу. Захваљујем министру одбране Шојгуу на подршци нашој армији. Ми смо о томе разговарали, купили смо много важних и потребних ствари. На Паради победе председник Путин ми је посаветовао шта да купимо и ја сам га послушао. Сада то оружје треба да дође у Србију“, рекао је Александар Вучић на прес-конференцији у Сочију.

Србија је постала велики купац руског оружја и војне технике. Набавила је седам хеликоптера Ми-17 и Ми-35, добила на поклон шест ловаца МиГ-29 и десет оклопних возила БРДМ-2МС. Београд је наручио и ПВО систем „Панцир-С“.

Вучић је у октобру изјавио да Србија жели да поседује и С-400 али тренутно није у стању да га купи.

Ипак, није искључено да ће Русија продати Србији системе С-400 на кредит, али лидери Русије и Србије нису разговарали о томе за време састанка, рекао је потпредседник руске владе Јуриј Борисов.

Санкције

Александар Вучић је обећао да у међународним питањима Русија може да рачуна на подршку братског српског народа. 

„Нема тог документа који би Русија потписала против Србије, али нема ни тог антируског документа за који би гласала Србија“, изјавио је Вучић. 

Даљи сусрети

Александар Вучић је изразио наду да ће Владимир Путин догодине посетити Србију и прихватио је Путинов позив да дође на Параду победе 2020. године. 

„Очекујемо вас у мају наредне године у Москви“, рекао је Путин српском председнику. 

На крају преговора Александар Вучић је истакао да Србија неће смањивати ниво сарадње са Русијом, и поред намера да се учлани у Европску унију. 

kremlin.ru

„Србија је на европском путу, али потписала је и трговински Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом. И без обзира на европски пут, нећемо смањивати ниво сарадње и нећемо постати мањи пријатељи Русије“, изјавио је Вучић. 

„Ми ћемо чувати наше пријатељство, наше братство. То нам нико не може одузети. Говорио сам то представницима многих народа“, додао је председник Србије.