Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Русије Владимиром Путином и замолио га да помогне да Србија што пре добије додатне количине руске вакцине, како би што више грађана Србије у најскоријем периоду примило поуздану заштиту од корона вируса.

Путин и Вучић су се такође договорили да ће Србија, уз помоћ стручњака из Русије, изградити постројења и самостално производити вакцине.

Они су у дугом и пријатељском разговору размотрили читав спектар тема које покривају области билатералне сарадње, као и регионалне и међународне ситуације.

Вучић и Путин су констатовали да су Србија и Русија и у протеклом периоду, обележеном тешкоћама које је донео корона вирус, потврдиле висок степен међусобног разумевања и пријатељства.

Вучић је потврдио да Србија намерава да даље развија стратешке односе са Русијом и констатовао да су могућности за економску сарадњу много веће од искоришћених. Он је, стога, рекао да посебну пажњу треба усмерити на повећање робне размене, завршетак текућих и покретање нових заједничких енергетских и инфраструктурних пројеката и даље јачање сарадње у области технолошког развоја и иновација, као и војно-техничке сарадње.

Вучић је нагласио важност гасовода Балкански ток, који доприноси енергетској стабилности Србије.

Вучић је захвалио на непоколебљивој личној подршци председника Путина територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на активној подршци руске државе по питању Косова и Метохије.

Председник Србије саопштио је на Инстаграму да је веома задовољан резултатима данашњег, како је навео, срдачног, искреног и пријатељског разговора са председником Русије Владимиром Путином.

„Сарадња Србије и Русије напредује у свим областима, а посебно сам замолио председника Путина да Србији омогући лакши приступ вакцинама Спутњик Ве. Године одличних односа Србије и Русије су пред нама», поручио је Вучић на свом Инстаграм налогу уз фотографију са Путином.