Ова зима је испала веома сурова за Балкан због многих разлога, а један од њих су малтене сибирски мразеви који се и данас осећају.

Али, као и многи Руси, ни Срби нису одустали од традиционалног пливања. Ова православна традиција слична руском зарањању у ледену воду, одликује се спортским такмичењем. Победник је онај који први доплива до крста. У томе по правилу учествују мушкарци, мада женама и деци није забрањено. 

Север Црне Горе је отаџбина правих ратника. Овде је победу одржао најмлађи учесник пливања за Часни крст – деветогодишњи Вук Рајичевић из Берана.

На минус једанаест степени он је победио све остале учеснике — преко шездесет младића, две девојке и још једно дете.

У Бијелом Пољу око четдесет учесника учествовало је у богојављенском пливању. Гледаоци су охрабрили учеснике српским јуначким песмама. Први је до крста стигао Марко Дробњак и узвикнуо „Србија“, а публика на обали је узвратила „Косово!“

У Београду је због епидемиолошких мера пливање дозвољено само на Ади Циганлија. Било је 12 учесника и сви су заслужили аплауз.


Сличне манифестације су одржане у свим већим и мањим градовима у Србији.


У Нишу се пливало у базену. Победник је 26-годишњи полицајац Милош Чичић. „Победу посвећујем родитељима и својој девојци“, рекао је момак који је од општине Медијана добио новчану награду од 250 евра, ловоров венац и златни ланац с привеском.  

Најстарији пливач је имао 74 године. Утешне награде су добили сви.

Косовски Срби су пливали на језеру Газиводе. Стаза је била дуга 33 метра, по годинама Исуса Христа. До крста је први допливао 23-годишњи Никола Милутиновић из Лепосавића.


„Овај крст је све за мене. То је симбол читавог нашег живота“, каже победник.

А дугогодишња учесница пливања за Часни крста Милица Ђурић из Косовске Митровице је добила другачији поклон: веренички прстен.

„Јануар је за мене посебан месец! У јануару је рођен Исус Христ, у јануару је мој рођендан, а сада ћемо славити и дан када ја и мој Марко стајемо на луди камен“, рекла је срећна невеста.

У Рупублици Српској су такође прославили Богојављење. Публике је било више него учесника, а очевици кажу да је пливачима пружена велика подршка.

У Северној Македонији су власти забраниле пливање и чак запретиле казнама, али неки верници су се ипак купали у Охридској језеру.

После погружења Исуса Христа у воду отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус његов син. Тако је Исус започео своје учење, а православни верници сваке године зарањају у хладну воду да на симбличан начин допринесу миру на земљи. А мир је Балкану најпотребнији.

Бог се јави!