Генерални директор организације „Генериум“ Данила Таљански потврдио је спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против корона вируса у Србији. Он је то изјавио током посете српске делегације огранизацији „Генериум“ у Владимирској области у Русији.

Са организацијом „Генериум“ потписан је протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успостављању заједничке производње вакцине „Спутњик Ве“ у Србији, а наредних дана ће руски стручњаци посетити Републику Србију и Институт Торлак како би се уверили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже ова институција.

Вршилац дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, Вера Стоиљковић, истакла је да је овај институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији.

„Технологије и окружење у којем се производи ова вакцина нама нису непознате. Уверена сам да би Институт Торлак, уз подршку државног врха, заједно са руским стручњацима могао веома брзо да успостави производњу ове вакцине у Србији”, истакла је Стоиљковић.
Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је истакао да је ово још један доказ пријатељских односа Србије и Русије, али и доказ огромног ауторитета и поштовања које председник Србије Александар Вучић ужива у Русији.

„Захваљујући председнику Вучићу, руска страна је одмах одговорила на наш молбу да се руска вакцина Спутњик Ве производи у Србији и са највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се изнађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року”, рекао је Поповић.

Ван предела Русије вакцина Спутњик Ве се тренутно производи само у Казахстану.