Епидемија вируса корона слабо је утицала на избор Срба када се ради о зимском одмору. Одувек су Срби одлазили на Копаоник и Златибор у потрази за паперјастим снегом и планинским ваздухом на којем ракија најбоље прија. Међутим, нико није очекивао да ће планови власти земље да у условима затворених граница развијају домаћи туризам изазвати праву лавину. Зато сада на Копаонику свуда чујете руски језик.

Прошле године обе скијашке дестинације привукле су велике инвестиције. Сада се ту граде првокласни хотели и апартмани, отварају се ресторани, обнавља опрема. Стазе су, наравно, такође у идеалном стању. 

Копаоник, први и најпопуларнији српски скијашки центар, омиљено је место звезда естраде и спорта. 

Српска певачица Јелена Карлеуша приредила је на његовим снежним падинама такву ватрену фото-сесију да би могла да истопи снег све до пролећа. 

Син фолк певачице Цеце Ражнатовић, боксер Вељко Ражнатовић, дошао је на Копаоник са читавом породицом, укључујући и сина рођеног прошле године.  

Ипак, Копаоник је приступачан свима. Пословна жена из Београда, Рускиња Марина Живојиновић сваке године тамо проводи одмор са ћерком. Према њеним речима, лепота Копаоника крије се у необјашњивом шарму Србије. Да, Копаоник је мањи у поређењу са европским скијашким центрима, али је привлачан због српске срдачности. 

— Време на Копаонику ове сезоне је просто предивно! Изванредно! Навикла сам на то да је скијање овде увек неки хардкор, али ове године чак ми је досадно без ледене кише, непровидне магле и сличних ствари. Време је просто идеално! Снег је довољно дубок, стазе су у врло добром стању. А прошле године на Копаонику смо видели ретку природну појаву: хало, — каже она. 

Марина Живојиновић

Марина је искусна скијашица. Пре епидемије обишла је европске скијашке центре који представљају еталон када се ради о планинском туризму. Према њеним речима, Копаоник је сваке године све ближе тим високим стандардима. 

— Овамо редовно долазе људи који се иначе скијају у Швајцарској, Италији, Аустрији, и Копаоник на њих оставља веома пријатан утисак. То није толико везано за квалитет скијалишта, јер је он нижи у поређењу са европским центрима и ретко су отворене све стазе. Али Копаоник се интензивно развија. На пример, ове године у Долини спорта направили су зону са диџејем. То уноси празнично расположење и приближава Копаоник европским тенденцијама. Отворен је и велики број модерних, чак хипстерских угоститељских објеката. Има их двоструко више него раније. Прошла су времена када су скијаши, дошавши са стазе, морали да траже место међу туристима који сатима седе у кафићима, играју шах или карте. Раније скијаши нису могли да нађу слободан сто да попију чај или нешто јаче: толико је било оних који се само шетају и не скијају. Тај проблем још постоји на Златибору, док на Копаонику тога више нема. То ме радује – каже Марина. 

Марина Живојиновић

Ове године на Копаонику има пуно руских туриста, истиче она.

— Руси воле Копаоник. Главни плус српских одмаралишта је српска љубав према Русима. Инструктори скијања сваке године све боље говоре руски. Можете слободно дати своје руско дете у руску групу. Моја ћерка је то тражила. Промене су врло позитивне. Србија је за Русе ове године једна од ретких отворених земаља. Руса је пуно и не само из Москве и Санкт Петербурга, већ и других региона, иако за њих није јефтин пут до Србије. На Копаонику свуда чујете руски језик. Луксузни хотели су пуни Руса, и, како су ми рекли, веома су задовољни, — каже Марина. 

Она обично бира приватни смештај, јер јој се то више исплати. Живојиновићи на Копаоник долазе 5-6 пута током зиме. 

Марина Живојиновић

Марина је испричала и како се поштују епидемиолошке мере. 

— Редови на жичари и нису тако велики, него ми у реду не стојимо тако близу. Али колона се брзо креће. У свлачионицама траже да ставите маску, јер долази полиција да контролише, и сами смо то видели, — каже Марина. 

Цене нису скочиле, упркос већем броју туриста. На пример, чаша куваног вина у одмаралиштима у Финској кошта осам евра, на Копаонику два. 

Српске власти су привукле стране инвеститоре за развој одмаралишта. Тако је на Златибору прорадила најдужа на свету жичара од 9 км. Кад се добро наскијају туристи ће моћи да из птичје перспективе оцене зимске лепоте Златибора. Путовање траје 25 минута и кошта око 9 евра за одраслу особу и мање од 5 за дете.

Обале златиборског језера су претворене у величанствено шеталиште са фонтанама и осветљењем. 

Стаза за боб пролази кроз падине планина и оморике Златибора. Када се спуштате брзином светлости гвозденом шином, емоције вас преплаве. 

У Србији је преко зиме апсолутно немогуће одмарати без ракије и деликатеса од меса! На Златибору се месо служи на необичан начин, у облику традиционалних српских кућа. 

Rtanj Kopaonik / Facebook

Али са алкохолом је компликованије: Златибор се ове године претворио у право луксузно одмаралиште. А Срби су на раст цена реаговали својственим смислом за хумор. 

— Немојте више да објављујуте рачуне са Копаника и Златибора! Биће вас срамота кад вам ми покажемо рачуне са аеродрома у Подгорици! – пишу на друштвеним мрежама. 

 И премда ове зиме природне катастрофе непрестано погађају регион и Србију, на Копаонику и Златибору је увек јасно плаво небо и сија сунце, а јеле гостољубиво грле сваког посетиоца.