Америчка новинска агенција Асошиејтед прес каже да је Вучић аутократа и пореди га са руководиоцима Русије, Кине, Турске и арапских земаља.

Вест Асошиејтед преса са таквом формулацијом је моментално обишла свет, а председника Србије су напали јер је критиковао Твитер.

Шта се у ствари догодило? Твитер је блокирао налоге неколико српских издања под изговором да се представљају као независни медији док у ствари „служе за ширење српске државне пропаганде“.

Као одговор на ову одлуку руководства Твитера, Вучић је рекао да га у принципу све то не изненађује, јер Твитер је познат по својој пристрасности и цензури, и да ће он доживети као нормалну ствар блокирање његовог личног налога, као што су уочи председничких избора у САД блокирали налог Доналда Трампа.

Председник Србије је на тај начин додирнуо два болна места. Једно је цензура, која наводно у САД не постоји, а друго бивши председник Трамп о коме амерички либерали ни данас не желе да чују. Тако је Вучић преко ноћи постао „аутократа“.

Али погледајмо дубље у суштину проблема — који су то конкретни материјали које су српски медији објавили путем Твиттера постали разлог за замрзавање њихових налога?

Твитер је донео Србима у кљун казне након неколико публикација о догађајима у Сребреници 1995, које Сједињене Државе и њихови савезници у НАТО-у сматрају геноцидом, док српске власти, као и Русија и Кина, не признају догађаје у Сребреници као геноцид. Те публикације су говориле истину о Сребреници — о бандитима Насера Орића, о томе како холандске мировне снаге нису спречавале злочине итд. Твитер то сматра говором мржње, манифестацијом национализма, ксенофобије, и државном пропагандом.

За Твитер, као и за високог представника ЕУ у Босни и Херцеговини, постоји само једно тумачење догађаја у Сребреници — геноцид. Сваки покушај да се посумња у ово сматра се злочином. У БиХ ће се због негирања „геноцида“ ићи у затвор, а Твитер и друге друштвене мреже једноставно блокирају налоге.

И шта ће на овај начин постићи? Само то да сви нормални људи пређу на Телеграм. „Аутократа“ Вучић је одавно требао да отвори свој Телеграм канал…

Фотографија: Фејсбук страница vucicaleksandar