Авион Ил-76 Руских ваздухопловних снага допремио је у Републику Српску војне лекаре, стручњаке РХБ заштите и пет јединица војне и специјалне опреме за помоћ у борби против Ковид-19. На аеродрому у Бањалуци Русе су свечано дочекали српски члан Президијума Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов. 

У коментару за лист „Росијска газета“ амбасадор је изразио уверење да ћемо заједничким напорима успети да победимо пандемију. Иванцов је објаснио да је одлука да се помогне Републици Српској у борби против ширења коронавирусне инфекције донета након молби које је руководство РС упутило Русији. 

Амбасадор је такође рекао да савремене руске технологије омогућавају ефикасну дезинфекцију просторија, предмета и територије.

„Тимови руских медицинских стручњака биће спремни да пруже стручну помоћ у организовању рада на спречавању инфекције и лечењу, а заједно са локалним колегама биће у могућности да примају пацијенте, учествују у дијагностичким активностима“, рекао је амбасадор. 

Српски политичари у БиХ нису крили своје позитивне емоције, истичући важност братске подршке Русије за Републику Српску. 

„Важно је напоменути да је помоћ стигла веома брзо. Ово је потврда наших добрих односа и међусобног разумевања“, рекла је председница РС Жељка Цвијановић. Милорад Додик је скренуо пажњу на чињеницу да се и сама Русија суочила с проблемом коронавируса. „Стога сам посебно захвалан Русима на свеобухватној помоћи“, рекао је Додик.

Фото: МО РФ