Ово је прва летелица која је предата у оквиру уговора о набавци три хеликоптера „Ансат“ за Републику Српску. Поседује медицински модул са носилима и медицинском полицом. Још два „Ансатаˮ за потребе полиције биће предата Републици Српској 2021. и 2022. године.

Како је истакао генерални директор компаније Андреј Богински, још два хеликоптера „Ансатˮ за потребе полиције биће испоручена 2021. и 2022. године. 

Холдинг „Хеликоптери Русијеˮ (у саставу Ростеха) предао је Министарству унутрашњих послова Републике Српске први хеликоптер „Ансатˮ са медицинском опремом. То се наводи у саопштењу холдинга.

„Ово је прва летелица која је предата у оквиру уговора о набавци три хеликоптера ‘Ансат’ за Републику Српску. Поседује медицински модул са носилима и медицинском полицомˮ, наводи се у саопштењу.

Како је истакао генерални директор „Хеликоптери Русијеˮ Андреј Богински, још два „Ансатаˮ за потребе полиције биће предата Републици Српској 2021. и 2022. године. Они ће бити додатно опремљени рефлекторима за потрагу, системом десанта без падобрана, витлом и спољашњим носачима.

„У хеликоптеру је предвиђено место за превоз повређеног и два седишта за пратеће медицинско особље. У састав медицинске опреме улазе респиратор, теле-ЕКГ, који омогућава праћење срчане активности у режиму реалног времена и друга опрема за евакуацију болесника. У комплету је и пет седишта која се могу поставили уместо медицинског модула, па хеликоптер може да превози до 7 путника. Такође у летелици постоји систем за неутрализацију вибрацијаˮ, наводи се у саопштењу.

Лаки вишенаменски хеликоптер са два мотора „Ансатˮ од 2013. године производи Казањска фабрика за производњу хеликоптера.

Фото: Vitaly V. Kuzmin